“Musiikkimme on crossoveria, musiikin tyylirajoja ylittävää, vaikutteita tulee monesta suunnasta. Mm. kevyen musiikin estetiikan mukainen rytmiikka on hyvin tärkeää meille. Tällä hetkellä ohjelmistomme on enemmän minun sävellyksiäni ja sovituksiani, mutta aiomme ottaa ohjelmistoon myös muiden kappaleita, kun löydämme vaan sopivaa”, kertoo Anna-Karin Korhonen Improbatur-yhtyeen musiikista. Yhtye aloitti soittamaan viime vuonna, joten tällä hetkellä yhtye tekee töitä laajentaakseen ohjelmistoaan. Suunta on kuitenkin soittajille selvä. 

Riffit, perinne ja fuuga 

“Soitossamme ja kappaleissamme on niin vaikutteita eri musiikkityyleistä ja musiikkikulttuureista – lähinnä kevyestä musiikista yhdistellen sitä myös suomalaiseen perinteeseen”, kertoo Mirva Minkkinen, joka on opiskellut taidemusiikkia kanteleella ja musiikkikasvatusosastolla Sibelius-Akatemiassa tehnyt laaja-alaisesti monen tyylistä musiikkia. 

Anna-Kaarin Korhonen on myös soittanut monenlaista musiikkia: “Minulla on klassisen musiikin tausta akatemiasta ja myös pop-jazz-konservatorion opintoja. Tekemisessämme yhdistyy se kaikki, mitä on opiskeltu. Esimerkiksi Olet maamme armahin -kappaleessa on keskellä fuuga, kun muuten kappaleen riffi on ehkäpä enemmänkin poppia. Perinne tulee siis mukaan, kun ohjelmistossa on sovitettuna vaikkapa Tuomi on virran reunalla ja Olet maamme armahin Suomen maa ja muita kansanlauluja. Sovitamme ja esitämme ne uudella tavalla.” 

Mielikuvien voimaa

Kanteleen vahvuudeksi duo mainitsee mielikuvat: “Mielikuvat ovat hyvin vahvoja siitä, mitä kantele on. Tyylien yhdistelmästä tulee mielenkiintoinen kun on populaarimusiikin ja jazzin vaikutteita sekä kanteleen perinteen vaikutteita. Kuulijan pääsee yllättämään kanteleella.” Myös kanteleen omaperäinen sointi antaa mahdollisuuksia. “Harmonioissa pitkä sointi voi olla hyvä, sointi kantaa ja luo värejä – fraseerauksessa se voi tuottaa haasteitakin. Mutta sointi on myös ainutlaatuinen ja erikoinen. Kyllä sillä on annettavaa.”

Nuoren yhtyeen suunnitelmissa on pitää myös omia konsertteja. “Konserttimme eivät ole kovin vakavahenkistä, tämä ei ole ryppyotsaista musiikkia. Yleisöllä ja meillä voi olla hauskaa ja saa viihtyä. Emme toivo pelkästään ihan perinteistä konserttitilannetta, että kuunnellaan hiljaa istutaan tiiviisti penkissä. Mutta hyvin monenlaisia keikkoja voi tehdä.”

Improbatur esiintyy Kanteleliiton kevätkokouksessa 1.4.2006 klo 15.00 Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla.

Anna-Karin Korhonen (s. 1981)
opiskelee kuudetta vuotta Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa kanteleensoittoa. Hän opettaa mm. Sibelius-Akatemiassa vapaata säestystä, kanteleensoittoa Töölön musiikkikoulussa ja Brages Musikskolassa. Korhonen soittaa myös Väre-triossa ja Kaipuun Kukkatarha -kvintetissä.
Mirva Minkkinen (s. 1978)
valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi 2003 musiikkikasvatuksen koulutusohjelmasta ja 2005 esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta. Hän on työskennellyt monipuolisesti musiikkikasvatuksen alan tehtävissä sekä vienyt aktiivisesti kantelemusiikkia eteenpäin niin koti- kuin ulkomaillakin solistina ja eri ryhmien edustajana. Hän toimii Finn-Kanteleet ry:n taiteellisena johtajana.
Vuoden yhtyeet:
 • 2002 Eija Kankaanranta ja Mervi Ylivainio -duo
  • Helsinki
 • 2003 Valvue
  • Kuopio
 • 2004 Kardemimmit
  • Espoo
 • 2005 Brelo
  • Pornainen
 • 2006 Imbropatur
  • Helsinki

teksti: Timo Väänänen

Kantele 1/2006


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309