KANTELEENSOITON OPETTAJAT RY

Kanteleensoiton opettajat ry (Kanto) on vuonna 1999 perustettu yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on erityyppisten kanteleiden soitonopetuksen kehittäminen sekä jäsenten ammattitaidon ja yhteistoiminnan lisääminen. Jäseneksi voi liittyä henkilö, joka opettaa kanteleensoittoa musiikkioppilaitoksessa, musiikkileikkikoulussa, kansalais- tai työväenopistossa, peruskoulussa, yksityisesti tms., tai opiskelee kanteleensoiton ammattilaiseksi. Yhdistyksessä on nykyisin noin 70 jäsentä.

Yhdistysjäsenenä teemme tiivistä yhteistyötä Kanteleliiton kanssa. Esimerkiksi alakouluikäisten KanteleKimara-katselmus, joka pidetään osana Kanteleliiton joka toinen vuosi järjestämää kansainvälistä kantelekilpailua, on alusta asti ollut Kanton käsialaa. Muita yhteistyökumppaneitamme ovat mm. kanteleenrakentajat ,musiikkioppilaitokset ja Kansalaisfoorumi.

Toiminnan painopisteitä ovat opetusmateriaalin lisääminen ja koulutustilaisuuksien järjestäminen jäsenille. Yhdistyksen ensimmäinen julkaisu Kanteleen kanssa sävellysten ja sovitusten maailmassa ilmestyi vuonna 2003. Sarja sai jatkoa vuosina 2014-2016, jolloin ilmestyivät julkaisut Kanteleen kanssa yhteissoiton maailmassa 1-3. Kanto on myös tehnyt sävellystilauksia suomalaisilta nykysäveltäjiltä (Dumitrescu, Lintinen, Jalkanen, Wessman, Fagerudd, Leinonen) ja kuuden vuoden ajan Kanto vastasi Kantele-lehden nuottiliitteen toimittamisesta. Vuosittain järjestettävien, eri musiikkioppilaitoksissa kiertävien koulutuspäivien aiheina on ollut mm. tikkutyyli, rytmiikka, sovitus, vapaa säestys, barokkimusiikki, musiikkiterapia ja erityisopetus. Koulutusyhteistyötä on tehty myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa. Vuonna 2011 laadittiin yhdistyksen aloitteesta kanteleen vapaan säestyksen opetussuunnitelma. Kanto oli jäsentensä tukena myös vuonna 2018 käyttöön otettujen musiikkioppilaitosten uusien opetussuunnitelmien tekemisessä.

Keväällä 2020 alkaneen koronapandemian myötä etäopetuksen tarjonta on lisääntynyt musiikkioppilaitoksissa huomattavasti. Kanton Facebook-ryhmässä on annettu ja saatu vertaistukea ja vinkkejä etäopetuksen tueksi. Alkuvuodesta 2022 avattiin Kanteleensoiton opettajat ry:n YouTube-kanava, johon tilattiin Kansalaisfoorumin tuella eri tekijöiltä opetusvideoita opettajien ja oppilaiden käytettäväksi.

Varainhankintatuotteina Kantolla on myynnissä Kanteleteetä, Kantelesuklaata ja kangaskasseja. Tuotteita on myynnissä tapahtumien yhteydessä sekä erilaisina postituskampanjoina jäsenistölle.

Kanteleensoiton opettaja on työyhteisössään ja jopa seutukunnallaan usein ainoa laatuaan musiikin lajista riippumatta. Niinpä yhteyksien luominen eri tahoilla toimivien opettajien välille on tärkeää. Etäkokoustekniikat ovat luoneet lisää mahdollisuuksia jäsenistön kokoontumisille eri teemojen ympärille koulutus/virkistyspäivien lisäksi.

Halutessasi liittyä yhdistykseen ota yhteyttä pj Ulla Honkoseen sähköpostitse osoitteella ulla.honkonen(at)luukku.com tai puhelimitse 0400 669 146. Tai voit laittaa viestiä osoitteeseen kanteleensoitonopettajat(at)gmail.com. Jäsenmaksut vuonna 2022 ovat 20e (varsinainen jäsen), 10e (opiskelija- ja eläkeläisjäsen) ja 50e (kannatusjäsen).

YHDISTYKSEN HALLITUS VUONNA 2022:

• Ulla Honkonen (puheenjohtaja), ulla.honkonen(at)luukku.com, 0400 669 146

• Anna Kattainen (varapuheenjohtaja)

• Sari Kauranen (sihteeri)

• Maria Ojanperä (rahastonhoitaja)

• Noora Laiho

• Riikka Yli-Kotila

• Tiina Takkinen