japanikokous

Toukokuun viimeisenä päivänä perustettiin Tokiossa Nihon Kantele Tomonokai eli Japanin kanteleen ystävät -niminen yhdistys. Läsnä oli kuusi kanteleen soittajaa ja opettajaa Tokiosta ja Sapporosta, sekä Sirkku Sakane, tokiolainen tulkki ja konsultti, ja Suomen kanteleliitosta Eva Alkula, Riitta Huttunen, Pauliina Syrjälä, Pekka Lovikka ja Matti Kontio. Puheenjohtajaksi ensimmäiselle tämän vuoden loppuun kestävälle toimikaudelle valittiin Eva Alkula, varapuheenjohtaijiksi kanteleensoiton opettajat Miho Sato (Tokyo) sekä Hiroko Ara (Otaru/Hokkaido).

Pitkä uurastus palkittiin, kun Japanin yhdistyksen perustaminen varmistui nuijan kopautuksella. Yhdistyksen perustaminen Japanin lainsäädännön mukaan ei ole heikkohermoisille sopiva harrastus. Ilman Haruko Hayakawan ja Sirkku Sakasen asiantuntemusta ja paneutumista olisi ollut vaikea välttää kaikkia juridisia ja kulttuurieroista johtuvia kompastuskiviä. Yhdistyksen hallitukseen onnistuttiin saamaan tasapuolinen edustus sekä Tokion että Sapporon opettajia ja soittajia, sekä kaksi miestä, suomenkielen opettaja Hideaki Mizumoto ja aikoinaan Japanin Helsingin lähetystössä työskennellyt Masayoshi Watanabe. Eva Alkula on lupautunut yhdistyksen alkutaipaleen matkaoppaaksi.

Perustamistilaisuuden jälkeen Tokion Suomen suurlähetystö oli järjestänyt komeat juhlat suomalais-japanilaisen yhteistyön kunniaksi. Kuultiin mm. Evan ja Pauliinan soittoa, suurlähettiläs Julinin innostava puhe, palkittiin Japanin Suomi-instituutin Aarne Toivonen ja lähetystön kulttuurineuvos Seppo Kimanen. Virallisen ohjelman jälkeen käynnistyi sitten kaikkein tärkein: keskustelu ja ideonti pienissä ryhmissä vapautuneessa tunnelmassa.

Upea näyttö kanteleen lumovoimasta, Kanteleliiton dynaamisen duon (Eva ja Riitta) tarmosta ja Japanin kanteleen ystävien uskosta kehitykseen, hienoa olla mukana näin lupaavan yhdistyksen syntymässä! Mielenkiinnolla odotan, mitä virikkeitä Japanin kanteleensoittajilta siirtyy Suomen soittajille. Pientä esimakua siitä ovat vaikkapa Hiroko Aran kantelesävellykset tai Evan yhteistyö kotonsoittajan Tomoya Nakain kanssa.

Jännittävän päivän jälkeen Eva purki tunteitaan sanoiksi: Mä rakastan teitä kaikkia!

Minnehän päin maailmaa perustetaan seuraava kanteleyhdistys?

teksti ja kuva: Matti Kontio

Kantele 3/2008Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309