Taito Hoffrén: runolaulu

Arja Kastinen: pienkanteleet

7.3. klo 19.00 Helsinki, Musiikkitalo, Sonore

ja 1.4. klo 18.00 Naantalin seurakuntasali

”Tuoll’ on pieni poikuosi,
Kultainen omenasi
Ylisessä taivosessa,
Isän Jumalan sialla,
Tulee sieltä tuomitsemaan”

Runolaulu ja yhdysasentoinen kantelemusiikki elivät vuosisatoja rinnakkain vanhassa muistinvaraisessa musiikkikulttuurissa, muuntuen jokaisen esityskertansa myötä ja myötäeläen ihmisten jokapäiväistä elämää. Arja Kastisen ja Taito Hoffrénin ” Marian virsi” -konsertti perustuu Arhippa Perttuselta muistiin merkittyyn runolauluun. Tässä tarinassa Neitsyt Maria tulee raskaaksi puolukasta. Marian virsi (Luojan virsi) kertoo Kristuksen vaiheet sikiämisestä ja syntymästä ylösnousemukseen runolaulun kielen keinoin.

Taito Hoffrén on perehtynyt syvällisesti Arhippa Perttusen runolauluihin. Hän on esittänyt Perttusen runolauluja kahdessa konserttisarjassa, joista ensimmäinen kuultiin Juminkeossa Kuhmossa vuonna 2003 ja toinen Helsingissä vuonna 2007.

Arja Kastinen on perehtynyt 1800-luvun karjalaisten kanteleensoittajien musiikkiin ja erityisesti vanhan kanteleensoittoperinteen improvisaatioon. Hän käyttää musiikissaan useita erilaisia museokanteleiden kopioita erilaisilla kielimateriaaleilla, erilaisiin asteikkoihin viritettyinä ja erilaisia soittotekniikoita hyödyntäen. Luotu musiikkimaailma on ajaton matka menneen ja nykyisyyden välillä.

Arhippa Perttunen oli yksi merkittävimmistä runolaulajista joita Elias Lönnrot tapasi Vienan Karjalassa. Arhippa Perttuselta muistiin merkittiin noin 4500 säettä runolaulua. Arhipan säkeet muodostivat yli kymmenesosan siitä materiaalista, joka Elias Lönnnrotilla oli käytössään toimittaessaan vanhaa Kalevalaa.

http://www.taitohoffren.aania.fi/

http://www.temps.fi/temps/?s=arja-kastinen


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309