Norjalainen kanteletaiteilija Sinikka Langeland konsertoi Helsingissä naistenpäivänä 8.3.2019. The Magical Forest- nimeä kantanut konsertti järjestettiin pohjoismaisen kulttuuripisteen tiloissa Kaisaniemessä. Konsertoinnin ohella Langeland piti maaliskuisella Suomen-vierailullaan kanteletyöpajoja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanteleensoitonopiskelijoille.

Langeland edustaa metsäsuomalaisia, jotka ovat yksi Norjan viidestä virallisesta kansallisesta vähemmistöryhmästä. Konsertissa kuultiinkin Ruotsin ja Norjan raja-alueilla sijaitsevien suomalaismetsien perinteisestä runolaulusävelmistöstä inspiroitunutta Langelandin omaa musiikkia. Ainutlaatuisen musiikillisen antinsa lisäksi konsertti tarjosi kuulijoilleen paljon tietoa metsäsuomalaisten historiasta, nykytilasta ja heidän musiikistaan. Konsertin jälkeen järjestettiin pieni keskustelutilaisuus, jossa yleisö pääsi kysymään Langelandilta mieltä askarruttavia kysymyksiä metsäsuomalaisuudesta, kanteleesta sekä Langelandin historiasta soittimen parissa.

Langelandin musiikissa yhdistyy vaikutteita jazzista ja kansanmusiikista, ja sitä leimaa kautta linjan omalaatuisuus ja herkkä tulkinnallisuus. Langeland on itseoppinut kanteleensoittaja, joka on vuosikymmenten aikana luonut täysin oman soittotyylinsä. Langelandin kehittämät uudet soittotekniikat, joissa sovelletaan milloin flamencokitaran soittotekniikoita ja toisaalla rahistetaan kieliä soimaan lyijykynällä, tuovat kanteleesta esiin raikkaita sointivärejä. Langelandin ennakkoluulottomuus kanteleen parissa on todella inspiroivaa ja hänen kokonaisvaltainen instrumentin hyödyntäminen ihailtavaa; erityisesti kiinnitin huomiota hänen monipuoliseen koneiston käyttämiseen. Langelandin käyttämät vaihtelevat viritykset loivat osaltaan musiikkiin maagista ja ajatonta tunnelmaa.

Kanteleensoiton lisäksi Langelandin ääni tekee vaikutuksen kuulijaansa. Langeland luo äänellään maailmoja, joihin voisi uppoutua tuntikausiksi. Suomen- ja norjankieliset tekstit, joista osa on perinteisiä runolaulutekstejä, heräävät taiteilijan käsittelyssä henkiin ja muuntuvat metsän linnuiksi ja pauhaavaksi ukkoseksi. Luonto tuntuu olevan Langelandin musiikin tärkeimpiä innoittajia ja musiikkia kuunnellessaan on helppoa kuvitella itsensä kuusimetsään sammalmättäälle makoilemaan. Musiikin taianomainen tunnelma ja Langelandin lämmin, läsnä oleva  persoona jäävät mieleen ja nostattavat kylmiä väreitä vielä kauan konsertin jälkeenkin.

 

Täältä pääset nauttimaan maistiaisia Langelandin musiikista:

https://www.youtube.com/watch?v=1ljNPUXhB5g

 

Teksti: Hanna Ryynänen