Sarah Palu


– suomalais-ranskalainen muusikko ja säveltäjä


- taiteellisina ilmaisuvälineinä kanteleet, folk-harppu, ääni ja liike


– viimeistelee maisteritutkintoaan Sibelius-Akatemiassa

– Ajankohtaista: marraskuussa 2017 Youtubessa julkaistu “Koti merellä – Laulu lähteneelle” -musiikkivideo sekä lähitulevaisuudessa ilmestyvä debyyttialbumi

“Rakastuin kanteleen ääneen jo 5-vuotiaana ja edelleen tärkein syyni kanteleen soittamiseen on sen lumoava ääni”, Sarah kertoo. “Minusta on kiehtovaa, miten se on inspiroinut, koskettanut ja ilahduttanut ihmisiä jo parin tuhannen vuoden ajan.”

Säveltäminen on kuulunut Sarah’n elämään jo lapsesta lähtien. Se on ollut keino käsitellä omia tunteita sekä tavoittaa sellaisiakin asioita, joita on vaikea sanoilla kuvata. Pohjimmiltaan hänelle taiteen tekemisessä on kyse olemassaolon tutkimisesta. Oman musiikkinsa lisäksi Sarah on säveltänyt, sovittanut ja tuottanut musiikkia elokuviin, monitaiteellisiin esityksiin, teatteriin sekä erilaisiin installaatioihin.

“Viimeisin ja itselleni tämän vuoden tärkein projekti on ollut Koti merellä – Laulu lähteneelle”, Sarah kertoo. Tässä Iiris Heikan ohjaamassa videoteoksessa kuullaan Sarah’n sävellys “Laulu lähteneelle”, joka tulee myös hänen debyyttialbumilleen. Musiikkivideon sekä sen ympärille luodun kampanjan tuotti helsinkiläinen Eloisatmedia.

“Teos käsittelee läheisen menettämistä ja pyrkii nostamaan esiin sen, että suru on meitä kaikkia yhdistävä asia – jokainen meistä joutuu jossain kohtaa luopumaan itselle tärkeästä ihmisestä, ja menetys kuuluu luonnollisena osana elämään. Vastaan voi tulla vaikkapa ero, etääntyminen tai kuolema. Videoteoksessa tutkimme sitä, millaisia keinoja ihmisillä on elää surun ja menetyksen kanssa. Halusimme selvittää, mitkä ovat ne asiat, jotka tuovat lohtua, auttavat jaksamaan ja selviämään eteenpäin. Keräsimme videon käsikirjoitusta varten kokemuksia menetyksen kohdanneilta”, Sarah kuvailee. “Teoksella haluamme myös kannustaa ihmisiä tukemaan ja auttamaan toisiaan elämän kaikissa aallokoissa, kunhan pitää huolta myös omasta jaksamisesta”, hän jatkaa.

Sarah on säveltänyt myös elokuviin. Moninkertaisesti palkitussa Miles to Go Before I Sleep –dokumenttielokuvassa sekä Katve -kauhuelokuvassa kuullaan hänen musiikkiaan.

“Olen huomannut, että useampaa eri aistia aktivoivat taidemuodot, kuten elokuva, kiinnostavat minua erityisesti. Minusta myös tuntui luontevalta yrittää tavoittaa musiikillisesti elokuvan sisäänrakennettua rytmiä ja tunnetasoja”, hän kertoo.
“Opeteltavaa on ollut teknisissä asioissa – siinä, miten toteuttaa omat visionsa. Minusta on ollut kiehtovaa tuoda myös perinnesoittimia, kuten kanteletta, harmonia ja avainviulua, elokuvamusiikin maailmaan. Kanteleessa on mielestäni hyvin elokuvallinen soundi ja siitä saa monenlaisia kiinnostavia ääniä ja efektejä. Esimerkiksi yhdessä teoksessa käytin sellaista äänimaisemaa, joka syntyi huutamalla tilassa, jossa oli kymmeniä kanteleita, minkä jälkeen äänitimme vain näistä syntyvää jälkikaikua.”

Taneli Suorannan ja Hans Barckin ohjaama Katve oli alkuvuodesta 2017 ehdolla lyhytelokuvien Best Music Creation –palkinnon saajaksi Ranskassa Festival International du Film d’Aubagne -festivaalilla.
 “Ehdokkuus oli minulle suuri asia ja oli hauskaa päästä paikan päälle tutustumaan uusiin alan ihmisiin”, Sarah sanoo.

Konserttikanteleen mahdollisuudet inspiroivat Palua ja omaa lähitulevaisuudessa ilmestyvää debyyttialbumiaan tehdessä hän tutki, mitä kaikkea tällä soittimella voikaan tehdä.
 “Levyllä kantele soi muun muassa pianon, ihmisäänen, harmonin, syntetisaattorin, jousisoitinten, perkussioiden ja meren aaltojen kanssa. Kanteletta kuullaan sellaisissa instrumentaatioissa, joissa sitä harvemmin tai koskaan ennen on kuultu. Musiikkini on yhdistelmä kansanmusiikkia, poppia, elektronista musiikkia, minimalismia ja elokuvallisuutta. Voisi sanoa, että musiikillani on juuria kansanmusiikissa, mutta se hengittää tässä hetkessä.”

Levyn kantava teema on luopuminen ja sitä seuraava uuden syntymä. ”Albumi kertoo kipeistä irti päästämisen hetkistä, välitiloista, joissa ollaan ikään kuin tyhjän päällä, sekä niitä seuraavista uusista aluista – siitä miten elämänvirta kaappaa ihmisen syliinsä. Vaikka luopuminen, esimerkiksi ihmissuhteesta tai vanhasta ajatusmallista, usein sattuu, ei ilman kuolemaa uudella ole tilaa versoa”, Sarah kuvailee.

 

Teksti: Jenni Venäläinen & Sarah Palu

Kuva: Pietari Purovaara

 

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309