Kanteleliiton tunnustukset 2020

Vuoden Kantele-levyn valitsija presidentti Tarja Halonen, kuva:Lasse Keltto
Presidentti Tarja Halosen toimisto

Vuoden kantele -tunnustus myönnetään artisti Vesalalle rohkeasta ja näkemyksellisestä yhteistyöstä kanteletaiteilija Jutta Rahmelin sekä harmooninsoittaja/laulaja Aili Järvelän kanssa Vain Elämää –ohjelman esityksissä. Presidentti Halonen valitsi vuoden levyksi japanilaisen kanteletaiteilija Hiroko Aran RAUMA-duon levyn Deep Ocean. 

Kanteleliiton tunnustukset julkaistiin Folklandia-risteilyn Eläköön Folk! -gaalassa 10.1.2020. Tunnustukset ovat Vuoden kantele, joka jaetaan ajankohtaisesta merkittävästä tapahtumasta tai teosta kantelekulttuurin edistämiseksi, Kultakantele elämäntyöstä kanteleen hyväksi, Kanteleliiton vuoden yhtye sekä vuoden kantele-levy. Kultakantele myönnetään soitinrakentajamestari, musiikin tohtori ja muusikko Rauno Niemiselle.  Kanteleliiton vuoden yhtye on Zäpämmät.

Vesala, Järvelä & Rahmel –trio Vain elämää –sarjan kuvauksissa

Vuoden levy 2019 – Rauma: Deep Ocean

RAUMA on duo, jossa soittavat Hiroko Ara(konserttikantele, 5-kielinen vaskikantele, 10-kielinen kantele) ja Haruhiko Saga (morin khuur, ikel, doshpuluur, kurkkulaulu). Deep Ocean- nimeä kantavalla pitkäsoitollaan RAUMA esittää perinteisten suomalaisten ja mongolialaisten kappaleiden lisäksi sävellettyä musiikkia muun muassa Martti Pokelalta sekä duolta itseltään. Hiroko Ara on japanilainen kantelisti ja kanteleensoitonopettaja, joka on aiemmin julkaissut kolme sooloalbumia. Presidentti Halonen perustelee valintaansa seuraavasti:

Kiitos mahdollisuudesta tutustua viimeisimpään kantelemusiikkiin.  Jokainen Cd oli hieno kokonaisuus. Kantele toimii hyvin sekä säestyksenä että pelkkänä instrumenttiesityksenä.  Kuuntelimme levyjä ensin yhdessä toimistolla joulun kiireiden alla ja jatkoin sitten kuuntelemista itsekseni kotona.

Valintani olisi voinut eri perusteilla kohdistua mihin tahansa ehdokkaista.  Halusin kuitenkin valita instrumentaaliesityksen, jotta kanteleen soitto olisi keskiössä.  Sitten annoin tunteen hallita. 

Valintani on Hiroko Aran ja Haruhiko Sagan RAUMA, jonka herkkyys ja meditatiivisyys tempasivat minut yhä uudelleen mukaansa.

Musiikkityyppinä levy edustaa itsellenikin hieman yllätyksellistä, uudenlaista kulttuuriyhteyttä, mutta sillä voitaneen myös saada kanteleelle uusia ystäviä.

Kunnioittavasti Tarja Halonen

RAUMA: Deep Ocean –levyn kansi 

Vuoden Kantele 2019 – Vesala, Jutta Rahmel & Aili Järvelä

Kanteleliitto myöntää Vuoden Kantele-tunnustuksen artisti Vesalalle innovatiivisesta yhteistyöstä kanteletaiteilija Jutta Rahmelin kanssa ja kanteleen rohkeasta sekä ennakkoluulottomasta tuomisesta uusien yleisöjen tietoisuuteen. Tämän loistavan yhteistyön ansiosta kanteletta on kuultu uusissa yhteyksissä esimerkiksi Vain elämää -ohjelman kautta, jossa Vesala, Järvelä & Rahmel -trio esitti koskettavan version Lauri Tähkän kappaleesta Tulkoon mitä vaan. 

Kyseinen trio on esiintynyt myös Meidän Festivaaleilla ja Vain elämää Live-konserteissa Hartwall Arenalla. Trio esiintyy eri festivaaleilla vuonna 2020. Vesalan, Rahmelin ja Järvelän yhteistyönä syntynyt on tyylikästä, sovituksellisesti oivaltavaa musiikkia, joka osoittaa vahvaa taiteellista näkemystä. 

Kultakantele 2019 – Rauno Nieminen

Vuonna 2020 Kultakantele myönnetään Rauno Niemiselle, joka on soitinrakentajamestari, musiikin tohtori, tietokirjailija, taiteilija ja muusikko. 

Raunosta kerrottaessa on vaikea päättää, mistä aloittaa ja mihin lopettaa, niin mittava ja monipuolinen hänen uransa on ollut. Raunon päätyönä on ollut soitinrakennuksen lehtorina toimiminen Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2018, mutta tämän lisäksi hän on multi-instrumentalisti, joka on konsertoinut eri puolilla maailmaa, hän on kirjoittanut monta kirjaa, rakentanut suuren määrän erilaisia soittimia sekä ollut monta vuotta Kanteleliiton hallituksessa. Hän on The European Guitar Buildersin kunniajäsen ja Suomen Soitinrakentajien Killan kunniapuheenjohtaja. Rauno on rakentanut kopioita monista historiallisista soittimista, joista esimerkkinä mainittakoon Ontrei Malisen viisikielinen vaskikantele. Hän soittaa erilaisia kanteleita useissa yhtyeissä, joista esimerkkeinä Primitiivisen Musiikin Orkesteri Primo, Ontrei sekä Sarijärtwi Candlet.

Elämäntyöpalkinto myönnetään Rauno Niemiselle hänen pitkäkestoisesta, uraauurtavasta ja määrätietoisesta työstään kanteleen hyväksi niin soitinrakentajana, tutkijana kuin kanteleensoittajanakin.

Rauno Nieminen soittaa 1980-luvulla kunnostamaansa Elias Lönnrotin kanteletta 

Kuva: Liza Carfield

Kanteleliiton vuoden yhtye 2020 – Zäpämmät

Kanteleliiton vuoden 2020 yhtyeeksi on valittu kanteletaiteilija Marjo Smolanderin ja lyömäsoittaja Pauliina Kauppilan yhtye Zäpämmät. Duon musiikissa on särmää; laulu ja instrumentaatio toimivat hienosti. Huomio kiinnittyy duon vahvaan omaan tyyliin ja soundiin sekä monenlaisen perinteen ja tyylin luontevaan fuusiointiin. Yhtyeen omin sanoin: ”Zäpämmät-duon ohjelmisto koostuu kappaleista, jotka soivat vahvasti suomalaisesta kansanmusiikista ammentaen ja yhdistyvät persoonallisesti senegalilaisiin, malilaisiin, afro-kuubalaisiin ja flamencon musiikillisiin elementteihin.” Omat sävellykset ja sanoitukset sekä yhteiskunnallinen sanoma naisten ja tyttöjen tarinoista ja oikeuksista ovat duon vahvuuksia. Yhtyeellä on hieno ja mietitty konsepti sekä visuaalinen ilme.

Zäpämmät eli Pauliina Kauppila (vas.) & Marjo Smolander

Kuva: Martiina Woodson

Lisätietoja: Sanni Virta

Kantele-lehden päätoimittaja

Sannisinikka.virta@gmail.com

+358 505228077


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309