Toiminnanjohtaja Elisa Kerola ottamassa vastaan kantelelahjoitusta Jukka Pullilta. Kuva: Sauli Heikkilä

Kanteleliiton toiminnanjohtaja Elisa Kerola otti vastaan 8-kielisen koverokanteleen kesäkuun alussa Salossa. Kanteleen lahjoitti Jukka Pulli. Kantele oli tullut hänelle sedältään Armas Pullilta, jonka vaimo oli ollut taiteilija Pekka Halosen tytär Elina. Jukka Pulli ei tuntenut kanteleen vaiheita, mutta muisteli, että sitä oli soitettu radiossa Kaustiselta lähetetyssä ohjelmassa muutama vuosikymmen sitten.

Kanteleen pohjaan on kaiverrettu nimikirjaimet J.R. ja vuosiluku 1903. Ääniaukoksi kaiverrettu hakaristi ei siis liity Saksaan, jossa se oli käytössä 1935-45 valtion lipussa. Hakaristi on tuhansia vuosia vanha symboli ja pohjolassa sitä on käytetty pitkään onnen vertauskuvana.

Jos tunnistat kanteleen ja tiedät jotakin sen vaiheista, ota yhteyttä Kari Dahlblomiin Jyväskylän Kantelemuseosta, puh. 0500 654 157. Kanteletta voi käydä ihailemassa museossa myöhemmin syksyllä. Voit myös lähettää sähköpostia lehden toimitukseen: lehti@kantele.net.

Pekka Halosen omaa suhdetta kanteleeseen kuvaa hänen kirjeensä vaimolleen Maijalle Pariisista keväällä 1894:

”Tiedätkö kun mulle tuli niin ikävä kanteletta että minun täytyi tehdä itse kantele. Usko pois, mulla on oma tekemä kantele Pariisissa. Sen tein viime lauvantai iltana 4 tunnissa. . . . Laudat ostin ensin nikkarista ja itse sitten kyhäsin kasaan. Sinun pieni puukkosi teki melkeen suurimman työn.”


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309