Kaustisen kansanmusiikkijuhlat valitsi jälleen mestaripelimanneja ja tällä kertaa valittuna on myös kanteleensoittaja Martti Salo.

Lehtori Martti Johannes Salo Inarista on ollut Lapin näkyvin kanteleensoittaja vuosikymmeniä. Hänen kanteletaitojensa alkujuuret löytyvät syntymäkodista Karttulasta, missä hän syntyi 1938. Isä oli oppinut kanteleensoiton kiuruvetiseltä paimenelta, kehitteli soittotapaa omakseen, siirsi tyylin pojalleen, joka vuorostaan tyylitteli oppimansa edelleen.

Martti Salon 12-vuotiaana aloitetut julkiset esiintymiset ovat jatkuneet 55 vuotta. Opettajantyö on kuljettanut miestä kanteleineen ensin Iisalmeen, sitten Sallaan, Bagdadiin ja lopulta Ivaloon. Salo on toiminut Lapin läänin kuvaamataidon lääninkouluttajana 17 vuotta, joten tilaisuus kantelesanoman levittämiseen Lapissa on ollut erinomainen. 

Myös ruotsalaiset, norjalaiset, venäläiset ja latvialaiset ovat kuulleet Martti Salon soittoa. Vuonna 1981 tuli saavutettua Suomen mestaruus kanteleen perinnesarjassa. Monipuolisena taiteilijana Salo on tietysti innostunut myös säveltämään ja hänen nuottikokoelmansa ”Tunturikuvia” on julkaistu. 

Martti Salo on yhdestoista Kaustisella valittu kanteleen mestaripelimanni, edellisiä ovat olleet Viljo Karvonen, Toivo Venetjoki, Väinö Savikoski, Sulo Alaspää, Arvi Pokela, Toivo Alaspää, Taito Karhulahti, Vilho Suonvieri, Voitto Isosaari ja Aulis Kivinen. Lisäksi kahdella kansanlaulumestarilla Eeli ja Pentti Kivisellä kantele on esityksissä mukana.

Martti Salon kanssa samaan aikaan valittiin mestaripelimanniksi myös kouluavustaja Hilja Orvokki Grönfors. Hän on kahdestoista laulaja, joka saa mestarikirjan Kaustisella. 

Orimattilassa asuva Hilja Grönfors kertoo laulaneensa kaaleen lauluja yhtä kauan kuin on osannut puhua. Hän on aktiivinen romanikulttuurin säilyttäjä ja puolestapuhuja.

Kantele 3/2005


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309