Teksti ja kuvat: Jimmy Träskelin
Vantaan Martinlaaksossa juhlistettiin lauantaina 4.3.2017 LuoMuKanteleet -yhtyettä ja yhtyeen ohjaajaa Maarit Aarvalaa. LuoMuKanteleet täyttävät tänä keväänä 20 vuotta, ja Aarvala itse juhlii 50-vuotispäiviään. Kulttuuritalo Martinuksessa järjestetyn tyylikkään juhlakonsertin yhteydessä julkaistiin myös yhtyeen neljäs levy, Piste.

”Aloitin Luoteis-Helsingin musiikkiopistossa työni vuonna 1991”, Maarit Aarvala muistelee. Tuolloin musiikkiopisto tunnettiin nimellä Musiikkikoulu Kantele, ja Aarvala jatkoi siellä jo useamman aikaisemman opettajan pohjustamaa kanteleensoiton opetustyötä.
”Pian aloitettuani musiikkiopistossa ryhdyin pyörittämään myös yhtyetoimintaa. Alussa minulla oli neljä oppilasta, mutta niitä tuli vuosittain lisää ja lisää.”
Vuonna 1997 Aarvala osallistui oppilaidensa kanssa Nuorten taidetapahtumaan, joka nykyään tunnetaan Loiste-festivaalina.

”Meidät valittiin valtakunnalliseen Nuorten taidetapahtumaan Kuopioon, ja sinne lähdettiin isolla porukalla”, Aarvala sanoo. Tapahtuman yhteydessä piti keksiä ryhmälle nimi.
”Musiikkiopistomme oli niihin aikoihin vaihtanut nimensä Luoteis-Helsingin musiikkiopistoksi. Meistä oli tullut lakisääteinen oppilaitos, ja vanha nimi tuntui hieman hassulta, kun meillä soitettiin paljon muitakin soittimia kanteleen lisäksi”, Aarvala kertoo. ”Minulle tuli ajatus LuoMu -lyhenteestä, ja siitä lähtien yhtyeemme on kulkenut nimellä LuoMuKanteleet.”

Maarit Aarvala heittäytyi itse kanteleen pariin lukion jälkeen osittain isoäidiltä ylioppilaslahjaksi saadun viisikielisen kanteleen innoittamana. Siinä vaiheessa lapsena aloitettu klassinen pianon- ja huilunsoittoharrastus oli alkanut maistua puulta, ja Aarvala mietti mitä haluaisi mieluummin soittaa.

”Meni vuosi tai kaksi, ennen kuin näin ilmoituksen, että Helsingin Työväenopiston Kannelmäen toimipisteessä alkoi viisikielisryhmä, jota veti Minna Raskinen”, Aarvala kertoo. ”Menin sinne, ja se vei aivan täysin mennessään. Seuraavana keväänä aloitin heti myös ison kanteleen soiton.”
Maarit Aarvala hurahti täysillä kanteleeseen ja kansanmusiikkiin, mutta kävi vielä jonkin aikaa huilutunneilla Helsingin konservatoriossa. Siellä hän näki ilmoitustaululla ilmoituksen avoimesta kanteleensoiton opettajan paikasta Musiikkikoulu Kanteleessa. ”Ihan kiusallani soitin ja kysyin, että mikä on homman nimi”, Aarvala sanoo. ”Rehtori Sirpa Huuskonen haastatteli minua puhelimessa ja sanoi, että tervetuloa meille töihin.” Sillä tiellä Maarit Aarvala on edelleen. Kanteleesta tuli elämäntyö, ja LuoMuKanteleet -ryhmästä myöhemmin sen olennainen osa. ”Nyt on neljäs sukupolvi menossa”, Aarvala nauraa. ”Nuorimmat soittajat ovat oikeastaan jo viidettä sukupolvea.”
LuoMuKanteleiden soittajalistasta kautta aikojen löytyisi varsin monta nimeä. Samanaikaisesti soittajia on yleensä ollut parikymmentä. Kaikki Maarit Aarvalan oppilaat Luoteis-Helsingin Musiikkiopistossa kuuluvat ryhmään, ja aiempina vuosina soittajiksi on tullut myös yksityisoppilaita opiston ulkopuolelta. Musiikkiopistosta valmistuminenkaan ei välttämättä tarkoita yhtyeen jättämistä. ”Nytkin meillä on lavalla mukana kolme soittajaa, jotka ovat valmistuneet musiikkiopistosta jo monta vuotta sitten”, Aarvala sanoo juhlakonsertin esiintyjäkaartista.

LuoMuKanteleet kiittää Maarit Aarvalan johdolla.

”Nuorimmat soittajat ovat oikeastaan jo viidettä sukupolvea.”

Yhtyeen kahteenkymmeneen toimintavuoteen on mahtunut muun muassa lukuisia esiintymismatkoja. ”Ensimmäinen matkamme tehtiin kutsusta Latvian Riikaan vuonna 2002”, Aarvala muistelee. ”Sillä reissulla lähti syntymään myös ajatus, että perustettaisiin oma yhdistys talousasioiden pyörittämiseen. Esiintymismatkojenmatkojen järjestäminen tai esimerkiksi kanteleyhtyekilpailuihin osallistuminen ei välttämättä kuulu musiikkiopiston toimintaan.”
Soittajien vanhemmat ryhtyivät Aarvalan kanssa toimeen, ja perustettiin Musiikkiyhdistys LuoMuKanteleet ry, joka sekin täyttää tänä vuonna jo 15 vuotta. ”Vanhempien mukanaolo on ollut tavattoman hienoa ja tärkeätä”, Aarvala kiittelee. ”Nytkin soittajien vanhemmat hoitavat lipunmyyntiä ja muita konserttiin liittyviä asioita. Yleensä konserttijärjestelyihin kuuluu myös kahvin keittoa ja pullan leipomista.”

Yhdistyksen puitteissa — ja musiikkiopiston tuella — on järjestetty paitsi keikkamatkoja myös tuotettu levyjä. ”Jokainen LuoMuKantele -soittajien sukupolvi on julkaissut levyn”, Aarvala sanoo. Neljäs ja uusin levy kantaa nimeä Piste. Ytimekäs nimi ei kuitenkaan enteile pitkäaikaisen toiminnan päättymistä. ”Moni on kysynyt minulta, mitä se Piste tarkoittaa”, Aarvala hymyilee. ”Sekin selviää kyllä tuolla konsertin aikana.”

LuoMuKanteleiden repertoaari koostuu perinteisistä kansanmusiikkikappaleista ja oppilaiden omista sävellyksistä sekä myös kanteleelle sävelletystä musiikista.
”LuoMuKanteleet soittaa sellaista musiikkia, josta itse tykkään”, Maarit Aarvala nauraa ja katsoo vieressään istuvia soittajia Alisa Tolvasta ja Siiri Meskasta. ”Mutta kyllä minä vähän teitäkin kai kuuntelen.” ”No, kuuntelet sinä nykyään meitä enemmän kuin silloin, kun minä aloitin yhtyeessä”, Tolvanen myöntää.

Alisa Tolvasella kokemusta onkin: hän aloitti LuoMuKanteleissa soittamisen isosiskon vanavedessä esikouluikäisenä ja on soittanut kolmella viimeisimmällä levylläkin. ”Nyt olen viimeistä vuotta musiikkiopistossa”, 18-vuotias Tolvanen sanoo. ”Olen kuitenkin ajatellut, että kävisin mielelläni soittamassa LuoMuKanteleiden keikoilla opiston jälkeenkin.”

Niin Alisa Tolvanen kuin Siiri Meskanenkin ovat kunnostautuneet LuoMuKanteleiden säveltäjinä — kuten käytännössä kaikki yhtyeen soittajat. ”Se on yksi kaikkein hienoimpia asioita LuoMuKanteleissa, että kaikki säveltävät”, Aarvala sanoo. ”Omia sävellyksiä yritetään aina tuoda mukaan ohjelmistoon.”

15-vuotias Siiri Meskanen säveltää kappaleita ahkerasti. Kappaleiden synty on hänelle itselleenkin kuitenkin eräänlainen mysteeri. ”Niitä vain tulee”, Meskanen toteaa.
”Yleensä ne saavat alkunsa soitellessa. Sitten menen Maaritin tunnille ja kerron että minulla olisi uusi kappale, ja Maarit kuuntelee sen. Sen jälkeen sitä kehitellään vielä jonkin aikaa ennen mahdollista esitystä.”
Aarvala sanoo kannustavansa kaikkia oppilaitaan säveltämiseen, vaikka vain harjoituksen vuoksi. ”Jossain vaiheessa säveltämistä harjoitellaankin, jotta jokainen pääsisi siihen edes hieman sisälle”, Aarvala kertoo. ”Olen sanonut, että ei niitä sävellyksiä tarvitse välttämättä edes koskaan esittää missään. Tärkeintä on se, että soittaa sen mitä sieltä päästä tulee.” ”Usein niitä sävellyksiä kuitenkin myös tarvitsee jossain vaiheessa”, Siiri Meskanen toteaa kansanmusiikin tasosuoritusvaatimuksiin viitaten.

Luoteis-Helsingin musiikkiopisto kukitti Maarit Aarvalan merkkipäivän johdosta.

”LuoMuKanteleet -yhtye ei missään nimessä ole päättämässä mitään aikakautta, vaan suuntaamme jälleen kohti uusia haasteita.”

LuoMuKanteleet nousevat kahdenkymmenen soittajan voimin 20-vuotisjuhlakonserttinsa lavalle Kulttuuritalo Martinuksessa. Ensimmäisten kappaleiden jälkeen Maarit Aarvala toivottaa yleisön juhlavasti ja tunteikkaasti tervetulleeksi. Nyt tulee selitetyksi se Pistekin.
”Levy sai nimekseen Piste erään soittajien oman sävellyksen mukaan”, Aarvala sanoo.  ”Useat ihmiset ovat ihmetelleet levymme ja myös tämän konsertin nimeä. Miksi tällainen nimi, kun se tarkoittaa jonkun asian päättymistä – esimerkiksi lauseen loppuun laitetaan piste, tai jollekin asialle tai aikakaudelle laitetaan piste.”

Aarvala tähdentää, että tässä tapauksessa pisteellä on aivan toinen merkitys. ”LuoMuKanteleilla piste tarkoittaa kohtaa, josta lähtee useita erilaisia ulottuvuuksia — kuten soittotunneilla puurtaminen kahdestaan minun kanssani, harjoitteleminen kotona tai yhdessä muiden kanssa, lukuisat esiintymiset ja erilaiset matkat.

Näistä seuraa useimmiten uusien asioiden oppimista, ehkäpä myös soiton iloa, ja joillekin jopa elämäntapa”, Aarvala maalailee.

”Tänä päivänä monille asioille etsitään merkitys googlettamalla, ja hauskaa on, että Wikipedia antoi piste-sanalle myös merkityksen, että se tarkoittaa lasten usein pihalla leikkimää leikkiä Kirkonrotta eli Kirkkis. Tämäkin leikki oli jossain vaiheessa soittajiemme suosiossa. LuoMuKanteleet -yhtye ei siis missään nimessä ole päättämässä mitään aikakautta, vaan suuntaamme jälleen kohti uusia haasteita.”