Joensuussa Kirkkokatu 2:ssa on paljastettu musikaalinen kantelereliefi. Reliefin on suunnitellut ja toteuttanut porvoolainen kuvanveistäjä Jorma Parkkari. Reliefin karjalaistyylisen sävelmän on säveltänyt porvoolainen Perttu Hietanen.
Näytä kartta

Reliefin esikuvana on oikea, perinteinen itäsuomalainen kantelemalli. Reliefissä on katseen houkuttajana kello ja katseen vangitsijana kantele. Reliefiin sisältyy oleellisena osana kanteleella soitettu musiikki, joka on erityisesti sävelletty tähän tarkoitukseen. Reliefi on asennettu Joensuun Kirkkokatu 2:n eteläpäätyyn. Päiväsaikaan tasatunnein soiva musiikki tulee todellisuudessa päädyssä pihalla olevasta pylväästä, vaikka korva kuuleekin sen tulevan kanteleesta. Reliefi on valaistu em. pylväässä olevalla kohdevalaisimella. Reliefistä on arvoituksellinen kuvaus talon päädyssä olevassa erillisessä kyltissä. Reliefissä esiintyvä tähti on tyypillinen kanteleen aukon malli.

Reliefin kyltissä lukee: "Reliefi Karjalan aika Vanha arvoitus kysyy, mikä on 'metsässä syntynyt, korvessa kasvanut, seinällä seisoo, pöydällä porisee, polvella laulaa'. Vastauksen on suunnitellut ja toteuttanut kuvanveistäjä Jorma Parkkari. Kellon musiikin on säveltänyt Perttu Hietanen. Reliefi on paljastettu 21.1.2010. Teos on osa Kruunuasunnot Oy:n eri puolille maata toteuttamasta kiinteistötaiteesta.

Reliefin idea syntyi lopputuloksena yhtälöstä, johon sisältyivät talon vieressä oleva kirkko (ja kirkkoon liittyvä musiikki ja kirkonkellojen soitto), karjalaisuus, kantele osana karjalaista perintöä sekä talon läheisyydessä sijaitseva laululava. Kello tuli reliefiin sekä mielenkiinnon herättäjänä että elämän ja kehityksen jatkumisen symbolina.

Reliefillä on tehtävänä toimia talojen osoitteen rakentajana, eräänlaisena maamerkkinä, tunnisteena. Tavoitteena on lisätä myös talojen tunnettuutta eräänä kilpailukykyisenä asumisen vaihtoehtona.

Reliefin alkuperäinen idea on syntynyt Kruunuasunnoissa. Reliefin on suunnitellut ja toteuttanut porvoolainen kuvanveistäjä Jorma Parkkari. Reliefin karjalaistyylisen sävelmän on säveltänyt porvoolainen Perttu Hietanen.

Reliefi on tehty pääosin alumiinista. Kanteleen kielet ovat kuparia. Radiosignaalilla ohjattu kellokoneisto on Pelco Oy:n tuotantoa. Reliefin korkeus on noin 5 m ja sen leveys kanteleen osalta enimmillään noin 0,8 m ja kellotaulun osalta noin 2 m. Reliefin valaistuksen ja äänentoiston on suunnitellut Eero Majamaa.

teksti ja kuva: Reijo Savolainen

Kantele 1/2010


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309