teksti: Sanni Virta ja Anna Wegelius, kuva Pasi Virta

Kanteleliitto jakoi vuoden 2018 tunnustukset Musiikkitalon alalämpiössä 8.5.2018. Paikalle pääsivät kiertueella olevaa Maija Kauhasta lukuunottamatta kaikki tunnustusten saajat. Kanteleliitto kiittää ja onnittelee!

Kultakantele: Ritva Koistinen-Armfelt, Vuoden yhtye Senni Eskelinen ja Riikka Timonen, Vuoden levy Minna Raskinen ja Tapani Rinne. Kuvasta puuttuu Vuoden kantele, Maija Kauhanen.

Rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen valitsi vuoden 2017 kantelelevyksi Minna Raskisen Rinki-levyn. Paleface perustelee valintaansa näin:

“Aluksi tuntuu, että Tapani Rinteen atmosferinen ja herkkä bassoklara olisi levyllä pääosassa, mutta pian on selvää, että Minna Raskisen kantele on keskiössä. Se sitoo saundin yhteen ja kuljettaa musiikillista narraatiota. Tunnelma on spirituaalinen, osaksi siksi, että levy on äänitetty suurimmaksi osaksi livenä Kouvolan Pyhän Ristin kirkossa. Live-raidoissa on taikaa. Biisit pohjaavat ortodoksiseen kirkonkellomusiikkiin, joka sekin piirtää henkisyyden näköalaa. Todella hieno levy! Raskisen soitto on suvereenia, sovitukset kulkee, aika pysähtyy ja syntyy kokonaan uusi paikka. Tämä levy vie mukanaan ja vaikka se voisikin soida vain päivän askareiden taustalla, se jotenkin vetää puoleensa ja pakottaa kuuntelemaan. Rinki tarjoaa lisäksi koko ajan uutta pureskeltavaa. Tämä on vuoden kantelelevy.”

Vuonna 2017 ilmestyi monta kantelelevyä, ja Palefacelle toimitetussa pinossa niitä oli yhdeksän. Paleface kommentoi tehtäväänsä näin: ”Olin otettu siitä,  että mielipidettäni arvostetaan”, hän vastaa remahtaen nauruun. ”Olen musanörtti ja musadiggari, mua kiinnostaa musiikki laajasti. Kansanmusa on itselleni ollut inspiraatio jo vuosien ajan, se on myös vähän ilmentänyt artistikuvaani. Mun musassa kohtaa usein joku perinteinen, vanha ja moderni. Suurella mielenkiinnolla tartuin tähän. Harkitsin ehkä minuutin. Minulla ei ole ollut hirveästi kantelelevytyksiä omassa hyllyssäni. Tämä oli tosi inspiroivaa ja mietin, millaisen biisin tai kantelesamplen voisi löytää.”

Näin Paleface kommentoi kanteleen asemaa suomalaisessa musiikissa kuuntelemiensa levyjen perusteella: ”Kantele on luontevasti osa monipuolista musiikkia ja soundia. Kanteleskene on elinvoimainen näiden levyjen perusteella, tosi hienoa! En tiedä, ajatteleeko kukaan enää, että kantele on jostain syvältä menneisyydestä, mutta näistä levyistä välittyy moderni ja eteenpäin menevä ote”, Paleface kuvailee. Levyillä oli monenlaisia musiikkityylejä: raskasta rockia, modernia kansanmusiikkia, americanaa, ikivihreitä, poppia ja hyvin erilaisia kokoonpanoja.

 

Kanteleliiton taiteellinen työryhmä valitsi Kanteleliiton Vuoden yhtyeeksi duo Riikka Timonen & Senni Eskelisen. Yhdestä äänestä ja 39 kielestä syntyvä yhdistelmä vaikuttaa syvillä tarinoillaan, tarttuvilla melodioilla ja monipuolisilla äänimaisemilla. Aktiivisesti toimivassa ja esillä olevassa duossa on kantele keskeisessä osassa. Timonen ja Eskelinen ovat onnistuneet luomaan samalla uutta ja ajatonta kansanmusiikkia, jossa on myös häivähdys omalaatuista salaperäisyyttä, maailmanmusiikkia ja maltillisesti toteutettua elektronista äänimaisemaa. Duo julkaisi debyyttialbuminsa Perillä! helmikuussa 2018. Kanteleliiton taiteelliseen työryhmään kuuluvat Anna Wegelius, Sarah Palu, Sanni Virta, Jenni Venäläinen, Markus Haimelin ja Juulia Pölönen. Näin Riikka Timonen kertoi pitkään yhteistyötä tehneen duon alkutaipaleesta: ”Kuulin ihmeellisestä Senni Eskelisestä ja menin kuuntelemaan Stringpurée bandin keikkaa. Olin otettu siitä, kuinka Senni veteli progressiivista rokkia. Silloin tajusin, että hänen instrumentissaan on koko maailma”, Riikka kertoo. Keikan jälkeen Riikka meni kysymään, voisivatko he tehdä yhteistyötä Sennin kanssa, ja tästä alkoi kaksikon hedelmällinen yhteistyö. Kummatkin muusikot ovat pitkän linjan musiikin ammattilaisia, jotka ovat valmistuneet Sibelius-Akatemiasta. Riikka Timonen on laulanut Värttinässä ja Adiemuksessa, ja Senni Eskelinen tunnetaan sooloprojektien ohella Stringpurée bandista ja yhteistyöstä laulaja Kaisa Leskisen kanssa. Perillä! -levyn kappaleissa on haikeutta, huumoria, onnellisia ja onnettomia tarinoita, kaikenlaisia elämään kuuluvia tunteita ja tilanteita. Sen tekijätiimiin kuuluu duon lisäksi tuottaja, populaarimusiikin puolelta tuttu Tero Pennanen, säveltäjä Milla Viljamaa ja sanoituksissa apuna ollut Saara Honkanen.

 

Kanteleliiton hallitus myöntää Vuoden kantele -tunnustuksen vuoden 2017 aikana tehdystä merkittävästä kanteleteosta. Vuoden kantele 2017 myönnetään Maija Kauhaselle lähes ilmiömäisestä näkyvyydestä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Maija Kauhanen on yhden hengen orkesteri, joka soittaa Saarijärven kanteleen lisäksi perkussioita ja laulaa. Kauhanen julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Raivopyörä vuonna 2017, kiersi Suomen lisäksi lukuisissa Euroopan maissa, Japanissa ja Kiinassa. Hänet valittiin myös maailmanmusiikin suurimman showcase-tapahtuman WOMEXin viralliseksi esiintyjäksi. Marraskuussa Maija Kauhanen sai Vuoden tulokas -palkinnon Suomen ensimmäisessä etnogaalassa.

 

Kultakanteleen myöntää Kanteleliiton hallitus tärkeästä elämäntyöstä kanteleen hyväksi. Vuonna 2018 Kultakantele myönnetään musiikin tohtori Ritva Koistinen-Armfeltille. Ritva Koistinen-Armfelt on uraa uurtava kanteletaiteilija. Lukuisten taiteellisten töidensä lisäksi hän on merkittävä pedagogi. Ritva Koistinen-Armfelt kutsuttiin vuonna 1987 perustamaan Sibelius-Akatemian solististista kanteleensoiton opetusohjelmaa, joka täytti vuonna 2017 30 vuotta. Vuodesta 1995 hän on toiminut kantelemusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 2016 Koistinen-Armfelt valmistui musiikin tohtoriksi. Hän tarkasteli tohtorintutkinnossaan kosketusta kanteleensoiton keskeisenä ilmiönä sekä kehollisuutta kosketuksen taitoon liittyvänä tekijänä.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309