Kultakantele

Kanteleliiton Kultakantele-tunnustuksen saa vuonna 2016 Kari Dahlblom. Kultakanteleen myöntää Kanteleliiton hallitus tärkeästä elämäntyöstä kanteleen hyväksi. Kari Dahlblom on kanteleen monipuolinen taitaja, jolta sujuvat niin itä-karjalainen kuin keskisuomalainenkin kanteleperinne. Kansanmusiikki-instituutti nimitti Dahlblomin vuonna 2012 kanteleen mestaripelimanniksi. Muusikkouden lisäksi Kari Dahldlom on soitintutkija, Suomen kantelemuseon perustaja ja johtaja, sekä intohimoinen kanteleen ystävä jo pienestä pitäen.

Suomen kantelemuseossa Jyväskylän Palokan Pelimannitalossa on esillä soittimia ja tietoa koko kanteleen levinneisyysalueelta. Vuonna 2009 toimintansa aloittaneessa museossa on tällä hetkellä soittimia lähes sata. Museon painopiste on Keski-Suomen kanteleissa. Vuonna 2011 ilmestyi Dahlblomin kirjoittama keskisuomalaisen kanteleen historiaa ja kehitystä käsittelevä Keski-Suomen kantele (Kari ja Tuula Dahlblom).

Dahlblom on tehnyt merkittävää ja tärkeää työtä kanteleen tutkimuksen saralla niin museon parissa kuin moninaisissa projekteissakin, muun muassa Suomen kanteleet -tietokantaprojektiin, joka kerää Suomen vanhat kanteleet mittoineen kaikille avoimeen tietokantaan. Kari Dahlblom auttaa ehtymättömällä tietämyksellään Kanteleliittoa tunnistamalla vanhoja kanteleita jäsenistön lähettämistä kuvista.

 

Vuoden yhtye

Kanteleliiton Vuoden yhtye 2016 on Uniruukki.
Kanteleensoittaja Aino Ruotasen sävellyksien ympärille rakentunut yhtye perustettiin vuonna 2010 Joensuussa, josta se on siirtynyt vaihtuvilla kokoonpanoilla Ruotasen mukana ensin Malmöön ja sieltä edelleen Helsinkiin. Nykyisen trion muodostavat Aino Ruotasen lisäksi rumpali Joona Räsänen ja basisti Ari-Pekka Kauppinen. Uniruukin musiikki on mielikuvituksellista ja leikkisää, unimaailmanmusiikkia. Hetkessä ollaan arvaamattoman maailmanpyörän kyydissä, toisessa taas tavataan hullunkurisia kuninkaita tai matkustetaan pienille tuntemattomille planeetoille.

Uniruukki vie sinut matkalle maailmaan, jossa sadunomaiset sävyt ja tunnelmat syttyvät ja sammuvat toistensa lomassa, musiikillisten yllätysten ja omituisuuksien maustamana. Yhtye julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 2015.

 

Vuoden kantele

Vuoden kantele -tunnustuksen saa Ida Elina. Kanteleliiton hallitus myöntää Vuoden kantele -tunnustuksen vuoden 2015 aikana tehdystä merkittävästä kanteleteosta.

Ida Elina on singer-songwriter, jonka persoonallinen ja rytmikäs soittotyyli vie kanteleen soiton modernille ja aivan uudenlaiselle tasolle. Hänen omaleimainen ja R&B -vaikutteinen tyylinsä syntyi YouTuben slap-kitaristien innoittamana.  Musiikillisina esikuvinaan Ida Elina pitää Alicia Keysia, Michael Jacksonia, Aviciita, Pharrell Williamsia ja Whitney Houstonia.

Kanteleensoiton Ida Elina aloitti 13-vuotiaana, mutta vasta vähän yli parikymppisenä Sibelius-Akatemiassa opiskellessaan soitin imaisi naisen kokonaan mukaansa. Tuolloin rakkaus poppiin ja kanteleeseen alkoi löytää yhteisiä uomia ja uusi perkussiivinen tyyli pikkuhiljaa syntyi.

Uransa aikana Ida Elina on julkaissut kolme sooloalbumia, joista viimeisin Hello World (IMU 2015) ilmestyi vuonna 2015. Levyllä on Ida Elinan oman tuotannon lisäksi cover-versioita, muun muassa Michael Jacksonin kappale Billie Jean.

Vuonna 2015 Ida Elina on tehnyt merkittävää työtä lisäämällä kanteleen näkyvyyttä tiedotusvälineissä; televisiossa, radiokanavilla ja lehdissä valtakunnallisella tasolla. Laivat -single on ollut Suomipop Top 10 -listan 1. sijalla, jolla yksikään kanteleella soitettu kappale ei ole aikaisemmin ollut.

 

Vuoden levy

Hannu Lintu valitsi Vuoden kantelelevyksi 2015 Vilma Timonen Quartetin Drops –albumin.

Vilma Timonen Quartetissa soittavat Vilma Timonen (kantele, laulu), Tuomas Timonen (perkussiot, laulu), Topi Korhonen (kitara, trumpetti, mandoliini, laulu) ja Jaakko Kämäräinen (basso, laulu). Ohjelmisto koostuu Vilma Timosen sävellyksistä, joissa vahva laulu ja ainutlaatuinen instrumentaatio tuovat esille kanteleen rikkaan ja monipuolisen äänimaiseman mielenkiintoisesti ja uutta luovasti.

”Kurkistus tähän maailmaan toi positiivisen ”ai, onko tällaistakin” -elämyksen. Minulla on epäilemättä ollut aika stereotyyppinen käsitys siitä, minkälaista on kantelemusiikki. Minut yllätti se, kuinka monella tavalla kanteletta nykyään käytetään; miten sen ääntä käsitellään, ja miten monenlaisia instrumentteja siihen yhdistetään. Drops -albumista aukesi heti ensi kuulemalta maailma, jossa oli aivan tiettyä raikkautta ja kiinnostavuutta – ja jotain joka minulle kuvasti kiehtovasti suomalaista luontosuhdetta. Erilaisia maailmoja yhdistetään hyvin kiinnostavasti. Myös esittämisen taso on korkea. Yhtäkkiä oivaltaa myös kuuntelevansa todella kantelelevyä, jossa soitin on orgaaninen osa kokonaisuutta ilman, että sitä tuodaan aivan nenälle.” kommentoi Hannu Lintu valintaansa.

Vuoden kantelelevyn valitsee Kanteleliiton valtuuttama valitsija. Aiempina vuosina valitsijoina ovat toimineet muun muassa Hannele Huovi, Aija Purtinen, Jorma Uotinen ja Pekka Kuusisto.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309