IV Kansainvälisen Kantelekilpailun loppukonsertissa 7.5.2017 Kaustisen Kansantaiteenkeskuksella jaettiin Kanteleliiton vuosittaiset tunnustukset. Tunnustukset ovat Vuoden kantele, joka jaetaan ajankohtaisesta merkittävästä tapahtumasta tai teosta, elämäntyöpalkinto Kultakantele kanteleen hyväksi toimimisesta, Kanteleliiton vuoden yhtye sekä Vuoden kantelelevy. Tänä vuonna vuoden kantelelevyn valitsi tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

 

Vuoden kantele myönnetään ajankohtaisesta merkittävästä tapahtumasta tai teosta. Vuoden kantele myönnetään Eija Kankaanrannalle ja Kaija Saariaholle Only the Sound remains -oopperasta. Only the Sound Remains sai ensi-iltansa Hollannissa 2016. Oopperassa tärkeässa osassa on Eija Kankaanrannan soittama kantele. Ooppera perustuu kahteen japanilaiseen no-näytelmään, jotka amerikkalaisrunoilija Ezra Pound on kääntänyt englanniksi.

Only the Sound Remains on tuonut kanteleelle julkisuutta niin koti- kuin ulkomaillakin ja lisännyt kiinnostusta ja tietoisuutta kansallissoitintamme kohtaan.

 

Kultakantele myönnetään merkittävästä elämäntyöstä kanteleen hyväksi. Kultakanteleen saa IMU Inkoon musiikki, eli Sinikka ja Matti Kontio. Jo vuosikymmenten ajan IMU on tukenut kanteleen asiaa muun muassa julkaisemalla ja välittämällä äänitteitä, nuotteja, nuottikirjoja sekä kehittämällä kanteleen äänitystä. Kanteleliitto on saanut arvokasta tukea Matilta ja Sinikalta muun muassa vuosittaisten liitelevyjemme julkaisemiseen.

 

Vuoden yhtye 2017 on Okra Playground. Vuonna 2010 perustetussa Okra Playgroundissa soittavat: Maija Kauhanen ja Essi Muikku kanteleet ja laulu, Päivi Hirvonen viulu ja laulu, Sami Kujala basso, Veikko Muikku harmonikka ja syntetisaattori, sekä Tatu Viitala perkussiot. Yhtye on niittänyt mainetta esiintymällä World Music Expon showcasessa, johon valitaan joitakin kymmeniä yhtyeitä tuhansien hakijoiden joukosta. Yhtyeen ensimmäinen levy Turmio ilmestyi vuonna 2015. Okra Playgroundin musiikissa perinnesoittimia on käytetty kiinnostavasti popmusiikin estetiikassa, perustelee taiteellinen toimikunta.

 

Vuoden levyn 2016 valitsi Kanteleliiton 40-vuotisjuhlavuoden 2017 suojelija rouva Jenni Haukio. Vuoden levy on Pauliina Syrjälän Lunkula (Kansamusiikki-intituutti, 2016). Näin rouva Haukio perustelee valintaansa:

 

”Pauliina Syrjälän juurevasti helisevä, väkevän omaleimainen Lunkula vie kuulijansa meditatiiviselle matkalle kohti suomalaisen kansanperinteen syvimpiä alkulähteitä. Lunkula on säkenöivä osoitus kanteleen moniulotteisuudesta ja vakuuttavuudesta soolosoittimena, joka ei kiinnity vain menneisiin traditioihin vaan mahdollistaa myös modernin, kokeilevan taidemusiikin luomisen. Lunkulan äänimaisema tarjoilee idyllejä, mutta ei siloittele rosojaan: silloin kun melodioihin syntyy tarve vimmalle ja voimalle, antaa Syrjälä niiden tulla pidikkeitä läpi, mm. käyttäen sointivärien luomisessa kekseliäästi erilaisia apuvälineitä.”

 

     – Jenni Haukio


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309