XV VALTAKUNNALLINEN KANTELEKILPAILU

KANTELEYHTYEET, TAMPERE, 3.–5.6.2009

Tule mukaan seuraamaan kaikkien aikojen suurinta kantelekilpailua! Kilpailussa on sarjat alle 12-vuotiaista ammattilaisiin ja musiikkityylejä laidasta laitaan. Ilmoittautuneita ryhmiä on 80. Voit myös osallistua tapahtumaan talkoolaisena. Kilpailupaikka on Tampereen konservatorion ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulun tilat, Osoite: F.E. Sillanpään katu 9

Aikataulu:

18.5.–30.5.2009

 • ennakkotapahtumana Kasvot – mielikuvia kanteleesta -valokuvanäyttely Tampereen pääkirjastossa Metsossa, Pirkankatu 2

ke 3.6.2009

 • Kilpailujen avajaiset ja Eija Kankaanrannan konsertti
 • Aika: klo 19
 • Paikka: Pyynikkisali
 • Kilpailijoille vapaa pääsy.

to 4.6.2009

 • Pyynikkisali: Yli 15-vuotiaiden suuryhtyeet (kansan-, taide- ja muu musiikki), 12-14 –vuotiaat suuryhtyeet (kansan- taide- ja muu musiikki) ja alle 12-vuotiaat suuryhtyeet
 • Auditorio: Yli 15-vuotiaiden pienyhtyeet (kansan- ja taidemusiikki)
 • Kamarimusiikkisali: Alle 12-vuotiaiden pienyhtyeet

pe 5.6.2009

 • Pyynikkisali: Ammattilaiset (kansan-, taide- ja muu musiikki)
 • Auditorio: yli 15-vuotiaat pienyhtyeet (muu musiikki)
 • Kamarimusiikkisali: 12-14 –vuotiaat pienyhtyeet (kansan-, taide- ja muu musiikki).
 • Tulosten julkistaminen sekä päätöskonsertti Pyynikkisalissa.

Lataa tarkempi aikataulu excel-muodossa (päivitetty 2.6.2009). Muutokset mahdollisia. Seuraa kilpailun aikataulun muutoksia netistä: kantele.net/kilpailut

Kilpailutoimikunta päätti sääntömuutoksesta, jossa ammattisarjojen pien- ja suuryhtyeet ovat yhdistetty yhdeksi sarjaksi.

Tapahtumaan liittyvää tietoa

Ilmoittautuminen

Kilpailijoiden tulee ilmoittautua infopisteeseen paikalle savuttaessa.

Infopiste

Infopiste sijaitsee konservatorion aulassa ja avautuu kello 9.00.

Tulosten julkistaminen

Palkinnot jaetaan perjantaina 5.6 kello 18.00 alkaen.

Musiikkimessut

Konservatorion aulassa esittelevät uusia innovaatioitaan alan eturivin soitinrakentajat. Kävijöillä on mahdollisuus tutustua soittimiin ja tuotteisiin koko kilpailun ajan. Esillä myös alan julkaisuja, äänitteitä sekä infoa kanteleesta ja alan toimijoista. Aulassa on myös esillä Timo Väänäsen Kanteleen kielin -valokuvanäyttely. Tervetuloa tutustumaan!

Kartta

Näytä suurempi kartta

Taltiointi ja julkisuus

Kilpailu on julkinen. Järjestäjillä on oikeus korvauksetta taltioida esityksiä itselleen arkistoonsa sekä radiolle ja televisiolle yhtä varsinaista esityskertaa varten. Kantelekilpailun esitykset tullaan taltioimaan normaalissa uutisoinnissa käytettävien valokuvien lisäksi seuraavasti:

 • kilpailujen aikana otetaan valokuvia esityksistä käytettäväksi kuvamateriaalina Kantele-lehdessä ja kantele.net-sivustolla
 • Yleisradio nauhoittaa kilpailuesitykset esitettäväksi myöhemmin radiossa
 • Kanteleliitto videoi kilpailuesitykset julkaistavaksi internetissä esim. YouTube- tai MySpace-sivustoilla

Tämän vuoksi tarvitsemme jokaiselta esiintyjältä henkilökohtaisen luvan, alaikäisten esiintyjien osalta huoltajan luvan, esitysten taltiointia varten.

HUOM: Yksittäisen esiintyjän rajaaminen taltioinnin ulkopuolelle ei ole mahdollista. Mikäli joku ryhmän esiintyjä kieltää taltioinnin, jätetään ryhmän koko esitys taltioimatta.

Lataa taltiointilupa. Palautus postitse Kanteleliiton toimistoon, Kanteleliitto, Hämeentie 34 D, 00530 HELSINKI.

Lisätietoja

Vilma Timonen, tapahtuman tuottaja, puh. 044 5167558

*****
HUOM! Kilpailuohjelmiston ilmoittaminen

Kilpailuohjelmisto tulee ilmoittaa 12-14-vuotiaiden, yli 15-vuotiaiden ja ammattilaisten sarjoihin 28.3.2009 mennessä. Alle 12-vuotiaiden sarjan ohjelmailmoitus tulee olla Kanteleliitossa 30.4.2009 mennessä. Voit lähettää ohjelmailmoituksen sähköpostitse tai kirjeitse. Lataa lomake: ohjelmisto2009.rtf.

MAJOITUS

Tampereella on samanaikaisesti lukuisia tapahtumia, joten varaa majoituksesi heti. Olemme saaneet tarjouksen Cumulus Hämeenpuistosta (Hämeenpuisto 47). Varaukset:www.hotellimaailma.fihameenpuisto.cumulus@restel.fi tai 03 3862 000. Huonehinnat: 104€/1hh, 124€/2hh. Hinnat sis. arvolisäveron. Mainitse tilausta tehdessäsi Kanteleliiton kiintiö.

Kilpailu järjestetään yhteistyössä Kanteleliiton, Tampereen kaupungin, Tampereen konservatorion ja Pirkanmaan Ammattikorkeakoulun kanssa. Kilpailutapahtumaa sekä oheiskonsertteja ovat rahoittaneet: Taiteen keskustoimikunta, Alfred Kordelinin yleinen edistys- ja sivistysrahasto sekä Kauko Sorjosen säätiö.

SÄÄNNÖT

ILMOITTAUTUMINEN

Kilpailuun ilmoittaudutaan kirjallisesti Kanteleliiton toimistosta tai kotisivuilta saatavalla lomakkeella 15.10.2008 mennessä (postileima riittää). Kilpailuohjelmisto tulee ilmoittaa 12-14 vuotiaiden, yli 15-vuotiaiden ja ammattilaisten sarjoihin 28.3.2009 mennessä. Alle 12-vuotiaiden sarjan ohjelmailmoitus tulee olla Kanteleliitossa 30.4.2009 mennessä. Jälki-ilmoittautuneita ei oteta huomioon. Kanteleliiton jäsenille kilpailu on maksuton. Muilta peritään 30 €/hlö osallistumismaksuna.

KILPAILUSARJAT JA OHJELMISTOJEN KESTOT

 • Lastensarja: Alle 12 vuotiaat, ei tyylisarjoja
 • 12–14 vuotiaat, 10 min, (12 vuotta täyttäneet ennen kilpailupäivää)
 • yli 15 vuotiaat, 15 min, (15 vuotta täyttäneet ennen kilpailupäivää)
 • Ammattilaiset, 20 min, Ammattilaisilla tarkoitetaan kanteleensoittajia, jotka opiskelevat tai ovat valmistuneet Sibelius-Akatemiasta, ammattikorkeakouluista tai konservatoriosta.

KILPAILUJEN TYYLISARJAT (huom. ei alle 12-vuotiaiden sarjassa):

 1. Kansanmusiikki
  • Ohjelmisto voi sisältää kansanmusiikin eri tyylilajeja ja/tai niiden pohjalta syntyneitä omia sävellyksiä ja sovituksia sekä improvisaatiota.
 2. Taidemusiikki
  • Ohjelmisto voi sisältää taidemusiikin tyylien mukaan eri kokoonpanoille kirjoitettuja sävellyksiä ja/tai sovituksia.
 3. Muu musiikki
  • Ohjelmisto voi sisältää kokeellista musiikkia, omia sävellyksiä tai sovituksia, improvisaatiota, rytmimusiikkia, jazzia, jne.

YHTYEIDEN KOKOLUOKAT:

 • Pienyhtyeet: duot, triot ja kvartetit
 • Suuryhtyeet: kvintetit ja sitä suuremmat yhtyeet

Duot ilmoittautuvat kilpailusarjoihin vanhemman duon jäsenen mukaan. Trioissa ja kvarteteissa sallitaan yksi poikkeama ikäjakaumassa ylöspäin. Kvinteteissä ja sitä suuremmissa kokoonpanoissa sallitaan kaksi poikkeamaa ikäjakaumassa ylöspäin.

Sarjajakoa voidaan tarvittaessa muuttaa ilmoittautumisten saavuttua. Tuomaristolla on oikeus vahvistaa lopullinen sarjajako.

OHJELMISTO

Kaikissa sarjoissa yhtyeet soittavat ennalta ilmoittamansa ohjelmiston, jonka on mahduttava sarjaan määrätyn aikarajan sisään. Aikarajan ylityksestä tuomaristo voi harkintansa mukaan antaa miinuspisteitä. Yhtyeen kilpailuohjelman kestosta 1/3 voi poiketa koko ohjelmiston tyylilinjasta: esim. taidemusiikin linjan ohjelmisto voi sisältää kansanmusiikkia tai muuta musiikkia 1/3 ohjelman kokonaiskestosta. Tuomaristo painottaa tyylin tuntemusta ja hallintaa. Pakollisia kappaleita ei ole. Ohjelmailmoituslomakkeeseen merkitään tarkat tiedot teosten nimistä, säveltäjistä, sovittajista, sanoittajista sekä kestoista.

YLEISMÄÄRÄYKSIÄ

Erillisiä alku- ja loppukilpailuja ei ole, joten jokaisella yhtyeellä on vain yksi kilpailusuoritus. Sama henkilö voi osallistua useaan eri yhtyeeseen: esim. 13-vuotias suuryhtyeessä 12-14 –vuotiaiden sarjaan ja duon nuorempana jäsenenä yli 15-vuotiaiden sarjaan. Duoissa yhtyeen toinen soitin voi olla muu kuin kantele. Duon toinen jäsen voi olla myös laulaja. Trioissa ja sitä suuremmissa kokoonpanoissa 1/3 yhtyeen jäsenistä voi olla muun instrumentin kuin kanteleen soittajia tai laulajia. Kanteleensoittajat voivat yhdistää esitykseensä myös laulua. Ohjelmiston tulee painottua kanteleen esille tuomiseen.

Kilpailijat tuovat kilpailupaikalle kaikki tarvitsemansa soittimet ja laitteistot. Jos yhtye tuo mukanaan äänentoistolaitteita, on siitä mainittava ilmoittautumisen yhteydessä. Kilpailupaikalla on järjestäjien toimesta tuoleja.

TUOMARISTO JA PALKINNOT

Kilpailussa on eri tuomaristoja. Jokainen yhtye saa kirjallisen palautteen. Tuomaristo palkitsee yhtyeitä tunnustus- ja rahapalkinnoin harkintansa mukaan. Tuomaristo kokoaa harkintansa mukaan ohjelman kilpailun loppukonserttiin.

MATKAT, MAJOITUS JA RUOKAILU

Kilpailijat vastaavat itse kaikista matka-, majoitus- ja ruokailukustannuksista.

SÄÄNTÖJEN TARKENTAMINEN

Kanteleliitto ry:n hallitus pidättää itsellään tai valtuuttamallaan toimikunnalla oikeuden tehdä näihin sääntöihin muutoksia tai tarkennuksia.

Kilpailu järjestetään yhteistyössä Kanteleliiton, Tampereen kaupungin, Tampereen konservatorion ja Pirkanmaan Ammattikorkeakoulun kanssa

Tiedustelut ja talkoolaisten ilmoittautuminen:

Vilma Timonen, vtimonen@siba.fi, 044 5167 558