Vuoden kansainvälistymispalkinnot popkanteletar Ida Elinalle ja kanteletaiteilija Eija Kankaanrannalle

Lauantaina 16.9. vietettiin maailman ensimmäistä Kanteleen päivää ympäri Suomen konsertein ja flashmob-tapahtumin. Päätapahtuma järjestettiin Keskustakirjasto Oodissa, Helsingissä, jonne kokoontui lähes 150 kantelistia soittamaan yhdessä kanteletaiteilija Satu Sopasen johdolla. Tapahtuman suojelijana toimi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Illalla Kantelegaalassa Oodin Maijansalissa julkistettiin vuoden tunnustusten saajat. Raadissa toimivat musiikin lehtori, diplomikuoronjohtaja, musiikin moniosaaja Timo Lehtovaara,  Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori Marja-Leena Juntunen ja  Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja, lääketieteen tohtori Päivi Sillanaukee. 

Vuoden esiintyjäksi valittiin kanteletaiteilija Maija Kauhanen. “Hänen esiintymisessään on maagista alkuvoimaa, hän osaa tuoda etnomusiikin tähän päivään, hän on yhden naisen ainutlaatuisen sykähdyttävä orkesteri”, raati perustelee. Raati päätti siirtää Maija Kauhasen Vuoden esiintyjä-palkinnon ehdokkaaksi Vuoden kansainvälistyjä-palkinnon sijasta,

Vuoden esiintyjä kategoriassa raati halusi antaa vielä kunniamaininnan Äijäkanteleet-ryhmälle, joka ”tekee eräänlaista tasa-arvotyötä kanteleensoiton maailmassa” raadin perustelujen mukaan. 

Vuoden kansainvälistymispalkinnot jaettiin popkanteletar Ida Elinalle ja kanteletaiteilija Eija Kankaanrannalle. Raati kiittelee, että kansainvälistymispalkinnon ehdokkaat ovat kaikki olleet ansiokkaasti viemässä kantelemusiikkia kansainväliseen tietoisuuteen. Vaikka ehdokkaat edustavat erilaisia musiikin tyylejä, kanteletaiteilija vie aina mukanaan myös palan suomalaisuutta, ja herättää varmasti kiinnostusta maamme kulttuuria kohtaan laajemminkin”.

Kanteleliiton hallitus myönsi lisäksi kaksi tunnustusta merkittävästä työstä kanteleleiden ja kanteletaiteen parissa: Kanteleinnovaatiopalkinto myönnettiin Hannu Koistiselle (Koistinen Kantele Oy)  yhteiskantele-innovaatiosta ja

Kultakantele -elämäntyöpalkinto myönnettiin kanteleenrakentaja ja innovoija Jyrki Pölkille. 

Kantelegaalassa jaettiin myös korona-aikana artisti Vesalalle, kanteletaiteilija Jutta Rahmelille ja viulisti Aili Järvelälle myönnetty Vuoden kantele 2020 -tunnustus sekä Vuoden kantele 2022 -tunnustus Lähde-koululaisoopperan työryhmälle: kanteletaiteilijat Senni Eskelinen ja Anna-Karin Korhonen sekä säveltäjä Sari Kaasinen. Lisäksi jaettiin vuoden 2022 Kantelelevy -tunnustus Kardemimmeille Sisko, muistatko? -albumista. Vuoden levyn valitsi Taideyliopiston dekaani Emilie Gardberg alkuvuodesta 2023.

Kanteleen päivällä kommunikoidaan kantelealan merkitystä

Suomen kansallissoitin kantele ansaitsee oman juhlapäivänsä suomalaisten kulttuurin juhlapäivien joukkoon. Kanteleen päivän järjestää Kanteleliitto ry, jonka tavoitteena on tehdä päivästä vuosittainen liputuspäivä. 

Kanteleen päivällä kommunikoidaan alan voimaa, kantele on hieno harrastus monelle lapselle ja nuorelle erinomaisten kantelepedagogien ansiosta. Kantele on hyvä ensisoitin, sillä jokainen pääsee matalalla kynnyksellä musiikin tekemisen iloon. Suomessa on lähes 70 musiikkiopistoa, jossa opetetaan kanteleen soittoa, lisäksi opetusta järjestetään opistoissa ja kursseilla. Kantele on moderni vientituote, se elää ajassa ja meillä on paljon maailmalla kiertäviä, menestynyttä uraa tekeviä huippuammattilaisia. Kantele on myös mielenkiintoinen soitin, koska jokaisella suomalaisen koulun käyneellä on jonkinlainen käsitys kansallissoittimestamme kanteleesta. Kanteleen päivän tapahtumissa onkin erinomainen mahdollisuus tutustua kanteleen nykytilaan, on myös mahdollista yllättyä!

Kanteleen rakentajilla on arvokasta käsityötaitoa, he tekevät design-soittimia ja alan tutkimus kukoistaa useine kanteleaiheisine väitöskirjoineen. “Kaikki tämä ansaitsee tulla valokeilaan”, Sanni Virta, Kanteleliiton toiminnanjohtaja, sekä Kanteleen päivän ideoija ja tuottaja sanoo. Kantele liitetään usein Kalevalan päivään, mutta kanteleella voi olla myös oma juhlapäivänsä. Kantele liittyy keskeisesti Kalevalaan, mutta elää samaan aikaan nykyajassa modernina soittimena, jolla voi soittaa kaikenlaista musiikkia.

Kanteleen päivästä tehdään vuosittainen tapahtuma, ja hankkeella vahvistetaan tunnetta, että kantele on jokaisen soitin. 

Kanteleen päivän tiimissä työskentelevät Sanni Virran lisäksi Kanteleliiton puheenjohtaja Aurora Visa, Roni Tuomivirta (tekniikka), Eija Kankaanranta, Satu Sopanen, Maija Kauhanen ja Emma Kuntsi. 

https://drive.google.com/drive/folders/1Qp2nSTvfgdcwE5V94PlbtmT8VWANB4YH?usp=sharing

Tapahtumaa tukivat Taike, Helsingin kaupunki, MES, Elmun säätiö sekä Kansalaisfoorumi ry, Inarin kunta ja Inarin koulutustoimi.

Yhteistyökumppanit Oodi, Kanto ry, Visit Karelia, Kuhmo, Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki 2023

kantele.net

Kanteleliitto Facebookissa

Kanteleliitto Instagramissa

Tapahtuma Facebookissa


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309