Kansanmusiikin ilta – Yle Radio 1

Vuosi 2012 on kanteleen teemavuosi.  Tämän myötä YLE Radio 1:ssä kuullaan 17-osainen Kanteleen kielin -radiosarja, joka vie kuuntelijan matkalle kantelekansojen luo, joita on kaikkiaan 16.

Kanteleestahan on muodostunut voimakas suomalaisuuden symboli. Ajatus siitä, että kantele on vain suomalaisten soitin ei pidä paikkansa. Kanteleita löytyy niin Balttiasta, Venäjältä, Puolasta, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta, suomenruotsalaisia unohtamatta.

Kanteleen kielin -sarja etsii elävää soitinta, sellaista,  joka soi ihmisten käsissä ja kuulijoiden korvissa tänään, historiaa unohtamatta. Sarjan aloitti soitinrakentaja ja muusikko Rauno Nieminen, jonka kanssa matkaamme Karjalaan, Haikolan kylään, savustamaan Ontrei Malisen kanteleita. Seuraavissa osissa matka jatkuu Viroon, Udmurtiaan ja Venäjän eri osiin, kuten Volgan alueelle ja Siperian Hanti-Mansiaan; tapaamme muusikoita, soitinrakentajia, tutkijoita, harrastajia niin Balttiassa kuin Puolassakin. Raotamme myös verhoa Valko-Venäjän kantelekulttuuriin sekä kuulemme ukrainalaisista kanteleen eli  huslin soittajista. Sarjan myötä kuulijoille tulee tutuksi niin hantien ja mansien sangwyltapin  ja nars-juhin ääni kuin myös puolalainen Gdanskin gęślekin ja kaikki muut 16 kansan kanteleet.

Kantele on sielun soitin, sanoo moni sarjassa puhuva ihminen. Onko se sitä Sinulle?

Sarjaa toimittavat Leena Häkkinen ja Timo Väänänen


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309