KanteleFr. Jokela kirjoitti Käsiteolisuus-lehteen artikkelin Kanneltamme kaunistamaan vuonna 1918. Hän oli huolissan kanteleen kauneusihanteiden katoamisesta:

Tunnettua on että maamme monissa musiikkiliikkeissä sekä useissa kirja- ja rihkamakaupoissakin pidetään soittoja saatavana, kanteleita kaupiteltavana, joten tämän kansallissoittokoneemme suhteellisen helposti on viime aikoina ollut sitä haluavien hankittavana. Mutta yhtä tunnettu asia on myöskin se, että näiden kaupoissa löytyvien kannelten muoto on kehittynyt suuntaan, jota Väinämöinen ei tunnustaisi kauniiksi

Jokela toteaa, että kauneudelle ei ole keksitty mittapuuta, mutta silti:

Todennäköisesti kumminkin on suurin osa kauneutta harrastavista kansalaisistamme sitä mieltä, että ne vinokulmaiset suoraviivaisilla konetekoisilla listapuilla reunustetut laatikot, joita mainituissa liikkeissä kaupitellaan, eivät ole kauniita.

Jokela kehottaa kanteleentekijöitä ottamaan kansalliseksi kunnia-asiaksi koettaa saada teoksisensa ulkomuotokin taiteellisia vaatimuksia vastaaviksi. Jokela liittää artikkeliinsa kolme kantelepiirustusta, joista ensimmäinen on Pohjalainen kantele: ”joita eri tehtaissa valmistetaan ja yleensä kaikissa soitinkaupoissa pidetään myytävänä”, sekä kaksi sommittelemaansa kantelemallia ”Savolaismallinen kannel” ja ”Karjalaismallinen kannel”.

karjalainen-kanteleKarjalaismallinen kannel

Kanteleen rakennuspiirustuksia julkaistiin 1900-luvun alussa vähän. Vuoden 1910 Kotiteollisuuslehdessä numero 5-6 on Jalmari Tyynelä julkaissut suorasivuisen ”pohjalaismallin”  piirustukset. Vuoden 1931 Yhteishyvä-lehdessä on Antero Wornasen kanteleen työpiirustus. Jokelan piirustuksen mukaan kanteleita lienee rakennettu jonkun verran. Jokelan kantelepiirustuksen mukaan rakensi kanteleita kolholainen kanteleenrakentaja Urho Järvenpää. Ensimmäisen kanteleensa hän rakensi Urjalan Veistokoulussa vuonna 1930. Karjalaismallisessa kanteleessa on 29 kieltä. Kansi on tehty kuusesta. Kehyslaudat ja koristekiekurat Jokela kehottaa tekemään lepästä. Kanteleen pohja on koverrettu viulun tapaan kaarevaksi. Kanteleen kärjessä oleva kierukka muistuttaa myös viulun pään kierukkaa.

savolaismallinen-kanteleSavolaismallinen kannel

Jokela tarjoaa lukijoilleen myös savolaismallisen kantelemallin, jossa on 26 kieltä. Ohjeen mukaan: ”Pohja tehdään mykeväksi vuolemalla ja sitä varten laitetulla höylällä. Tehdasmaisesti valmistettaessa voidaan se myös painaa leppävaneereista.” Jokelan uudet kantelemallit on tarkoitettu soitettaviksi sylissä. Niistä puuttuvat jalat. Jokela on lopuksi sitä mieltä, että ”Kanteleiden valmistamista tulisi koettaa järjestää ammattikotiteollisuudeksi.” Jos lukijoilla  on tietoa Jokelan savolais- tai karjalaismallisista kanteleista, ottakaa yhteyttä Kantele-lehteen. 

teksti: Rauno Nieminen
Kantele 4/2006

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309