Konserttiarvio: Emma Kuntsi

Vaikka on keskiyö, näen ihmishahmon.”

Kaija Saariahon neljäs ooppera Only the Sound Remains on tämän- ja tuonpuoleisen rajalla liikkuva mysteeri; herkkä tila, jonka syleilyssä voi antautua hiljentymiselle ja ajan pysähtymiselle.

Only the Sound Remains perustuu kahteen japanilaiseen nō-näytelmään, Tsunemasa ja Hagoromo, joiden englanninkieliset käännökset Always Strong ja Feather Mantle muodostavat oopperan libreton. Nō-näytelmät ovat lyhyitä ja pelkistettyjä, usein tragedioita, ja niiden kieli on vahvasti symbolista.

Always Strong -osassa uhrataan taistelussa kuolleen nuoren miehen Tsunemasan Sininen vuori -niminen luuttu, hänen sielunsa pelastamiseksi. Tsunemasan henki kuulee rukoukset ja saa hetkellisen rauhan. Kontratenori Costanzon ja Kankaanrannan pienkanteleiden duetto on taivaallinen yhdistelmä sointivärejä ja mystiikkaa. Ääntä muokataan reaaliaikaisesti, kaiut liikkuvat ympäri salia ilmentäen henkiolennon ylimaallisuutta.

Feather Mantle kuvaa tämän- ja tuonpuoleisen taistelua, kuolevaisten epäilyä. Kalastaja Hakuryo löytää hengen viitan ja suunnittelee sen kotiin viemistä. Henki ilmestyy ja pyytää viittaa takaisin, jotta voisi palata tuonpuoleiseen. Hakuryo pyytää henkeä vastapalvelukseksi tanssimaan taivaallisen tanssin.

Koreografiat ja puvustus ovat pelkistettyjä, ja yhdessä näennäisen yksinkertaisen tekstin kanssa ne antavat tilaa herkille soinneille, hiljaisuudelle ja pienille yksityiskohdille. Neljästä laulajasta koostuva kuoro istuu koko oopperan ajan orkesterin takana pöytien ääressä kommentoiden, täydentäen ja hienovaraisella koreografialla tukien vokaalisolistien ja tanssijan eteenpäin viemää tarinaa. Jousikvartetin, perkussioiden, huilun, kanteleiden ja elektronisen muokkauksen muodostama orkesteri on osa librettoa, yhtä merkittävä osa tarinan muodostumista kuin itse tekstikin.

Solistien, kuoron, orkesterin, elektroniikan, tekstin ja tanssijan muodostama kokonaisuus on vertaansa vailla. Sointien ja sointivärien yhteensulautuminen, äänen jatkuminen liikkeessä ja pysähtyneisyydessä muodostavat täydellisen rikkumattoman jatkumon: jokainen ääni, liike, hiljaisuus ja kuiskaus ovat osa kokonaisuutta, jossa yksi asia johtaa toiseen, josta mitään ei voi poistaa tai mitään lisätä.

Koko oopperan keskiössä ovat erikokoiset kanteleet, niiden erilaiset sointivärit, resonanssit ja monipuolinen sointimaailma. Saariaho on säveltänyt ja Kankaanranta soittanut kuultavaksi koko soittimistomme upeuden. Only the Sound Remains on merkittävin tähänastisista kanteleelle sävelletyistä teoksista.

Kirjoitukseni viimeinen kappale on monella tapaa täydellisen vailla objektiivisuutta, mutta se sallittaneen.

Ottakaa esiin kielisoittimenne ja seuratkaa hänen musiikkiaan.”

Kirjoittaja on kantelepedagogi, musiikin maisteri ja Eija Kankaanrannan entinen oppilas.

Lainaukset Eija Hirvosen suomentamasta libretosta, pimeässä salissa käsiohjelman nurkkaan nopeasti ylöskirjattuja kohtia, jotka tuntuivat erityisen merkityksellisiltä.

 

Kaija Saariaho: Only the Sound Remains

Kantaesitys Amsterdamissa 15.3.2016, Suomen ensi-ilta 12.4.2017.

Libretto säveltäjän muokkaama Ezra Poundin ja Ernest Fenollosan englanninkielisistä nō-näytelmien käännöksistä.

Musiikin johto André de Ridder
Ohjaus Peter Sellars
Lavastus Julie Mehretu
Puvustus Robby Duiveman
Valot James F. Ingalls
Koreografia Nora Kimball-Mentzos
Äänisuunnittelu Christophe Lebreton

Solistikvartetti Tuuli Lindeberg, Katariina Heikkilä, Matias Haakana ja Nicholas Söderlund
Kantele Eija Kankaanranta
Huilu Camilla Hoitenga
Perkussio Heikki Parviainen
Jousikvartetti Meta4: Antti Tikkanen, Minna Pensola, Atte Kilpeläinen ja Tomas Djupsjöbacka
Äänisuunnittelun toteutus David Poissonnier ja Timo Kurkikangas

Nuoren miehen henki ja Henki Anthony Roth Costanzo
Pappi ja Kalastaja Davone Tines
Tanssija Nora Kimball-Mentzos


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309