teksti: Matleena Kohonen

Ida Elina – Popkanteletar on Päivi Kujasen tuore omaelämäkerta ja kuvaus muusikon tähänastisen uran vaiheista aivan alusta vuoteen 2022 asti. Oulaisista kotoisin oleva Kujanen eli Ida Elina on ehtinyt reilun kymmenen vuoden pituisen uransa aikana esiintyä niin eri maanosissa kuin presidentinlinnassakin. Koronapandemiankaan aikana hän ei jäänyt toimettomaksi vaan kirjoitti tämän 200-sivuisen kirjan, jonka kustantaja on readme.fi.

Kirja on helppolukuinen ja sävyltään kepeän humoristinen. Tekstiä jaksottavat omien laulujen sanoitukset sekä kuvat taiteilijan elämän varrelta. Keskeisinä teemoina kirjasta voisi nostaa uskon ja tulevaisuuden toivon tärkeyden sekä merkitykselliset tapahtumat ja kohtaamiset, jotka ovat johdattaneet ja voimaannuttaneet Kujasta tämän matkalla itsensä kantelemusiikilla elättäväksi taiteilijaksi.

Kirjassa taustoitetaan ytimekkäästi kanteleensoiton historiaa ja esitellään kantelemaailman keskeisiä vaikuttajia. Syvempää perehtymistä kaipaavia lukijoita varten kirjan johdantoon on listattu useita kanteletta käsitteleviä tutkimuksia.

Itselleni kanteleensoittajana ja musiikkia opiskelleena monet nuoren taiteilijan pohdinnat ovat samastuttavaa luettavaa, ja muille lukijoille kirja voi tarjota näkökulmia musiikkialan haasteisiin – niin taloudellisiin kuin henkisiin. Kirjaan mahtuukin sekä rehellistä henkilökohtaisten kipupisteiden kuvausta että monia hauskoja sattumuksia uran varrelta. Jäämme odottamaan, millaisen jatko-osan kenties saamme Ida Elinan tarinalle tulevina vuosikymmeninä!