Aino & Miihkali on Aino Ruotasen (konserttikantele, laulu) ja Miihkali Jaatisen (kitara, laulu) muodostama duo, joka esiintyi kesällä 2018 mittavasti ympäri Suomea Outside the Box-nimisellä kiertueellaan. Onnekseni pääsin kuulemaan tätä suhteellisen tuoretta duoa heidän konsertissaan Rääkkylässä Kihauksen kansanmusiikkifestivaaleilla heinäkuun alussa.

Duon konsertti oli lämminhenkinen ja raikas, maailmanmusiikillinen tuulahdus Kihauksen festivaaliohjelmassa. Suuressa roolissa duon musiikissa oli Ruotasen kanteleella ja loop-pedaalilla taituroimat rytmiset kudokset, jotka toivat lavalle kokonaisen perkussiivisen orkesterin. Rytminen tarkkuus ja monipuolisuus, kanteleen erilaiset sointivärit ja niiden taidokas hyödyntäminen sekä kekseliäät sovitukset luovat perustan duon musiikille, joka on sekä mielikuvituksellista, helposti vastaanotettavaa että inspiroivaa kuunneltavaa. Suurin osa konsertin kappaleista oli Ruotasen säveltämiä ja duon yhdessä sovittamia teoksia, jotka kuljettivat kuulijansa Rääkkylästä milloin pyörämatkalle Tanskaan ja seuraavassa käänteessä taas helteisille Afrikan savanneille. Duon musiikkiin oman viehättävän sävynsä toi myös stemmalaulu, joka kauniisti yhteen soivin äänin loi musiikkiin lisää tarinallisuutta ja moniulotteisuutta.

Konsertissa ihastelin duon jäsenten kaunista, musiikillista kommunikaatiota. Ruotanen ja Jaatinen nauttivat silmin nähden yhdessä soittamisesta ja tätä oli hyvin miellyttävää seurata yleisöstä käsin. Konsertissa Aino & Miihkali kertoi aloittavansa debyyttialbuminsa äänitykset syyskuussa 2018 ja näillä näkymin levyn pitäisi nähdä päivänvalo kevään 2019 aikana. Jään innolla odottamaan tätä julkaisua sekä duon tulevia konsertteja!

 

Teksti: Hanna Ryynänen