ENKEL on neljän kansanmuusikon muodostama yhtye, joka soittaa traditionaalista suomalaista pelimannimusiikkia sekä kyseisestä perinteestä ponnistavia yhtyeen jäsenten omia sävellyksiä. ENKELissä soittavat Miia Palomäki sekä Leija Lautamaja 2,5-rivisiä haitareita, Iida Savolainen alttoviulua ja Maija Pokela 15-kielistä kanteletta. ENKEL julkaisi debyyttialbuminsa Pappilan hääyö vuonna 2016 ja nyt julkaistu We Are ENKEL on yhtyeen toinen täyspitkä albumi.

Ennen kuin pääsin kuuntelemaan We Are ENKEL- levyä minulla oli ilo nähdä ja kuulla yhtyeen esiintyminen Kihauksen kansanmusiikkifestivaaleilla Rääkkylässä heinäkuussa 2018. Tämä keikka nosti odotukseni levyn suhteen hyvin korkealle, sillä yhtyeen esiintyminen kaikessa vakuuttavuudessaan ja varmuudessaan jäi mieleeni yhtenä parhaista kesällä 2018 kuulemistani konserteista.

Sama varmuus ja aitous on mielestäni ehdottomasti kuultavissa myös yhtyeen uudella pitkäsoitolla. We Are ENKEL on täynnä tanssittavaa ja voimaannuttavaa kansanmusiikkia, josta kuuluu yhtyeen jäsenten rakkaus ja kunnioitus suomalaista kansanmusiikkiperinnettä kohtaan; supersankari-teemaisen levyn kansilehtisessä yhtye mainostaakin oman supervoimansa olevan perinne. Perinteenmukaisuuden lisäksi ENKELin musiikki on myös hyvin omaleimaista ja innovatiivista ja mielestäni tämä on kuultavissa ja nähtävissä niin yhtyeen esiintymisessä, kappaleiden sovituksissa kuin levyn graafisessa ilmeessäkin.

Kanteleen rooli on levyllä pääasiassa säestävä ja Pokelan kanteleen rytmisen komppauksen tarkkuus ja monipuolisuus on jotakin, mitä ainakaan minä en ole ennen kuullut. On helppoa kuulla, että Pokela on tehnyt todella paljon töitä tutkiessaan kanteleen moninaisia mahdollisuuksia ja erilaisia rooleja komppisoittimena. Pokelan työn ansiosta voimme nyt kuulla kanteletta taas hieman erilaisessa musiikillisessa ympäristössä kuin aikaisemmin.

Tämä levy on mielestäni yksi parhaista kansanmusiikkilevyistä, joita on julkaistu pitkään aikaan ja suosittelen sydämestäni kaikkia tutustumaan ENKELin musiikkiin. Tämä levy, jos mikä, nostattaa ihokarvat pystyyn ja hymyn huulille. Kiitos ENKEL!

Teksti: Hanna Ryynänen