Vuoden kanteleyhtye 2008 -tunnustus myönnettiin Finn-Kanteleille. Yhtye on toiminut yhtäjaksoisesti lähes 70 vuotta ja sen kotipaikka on Lahti. Kanteleliiton hallitus halusi myöntää tunnustuksen Suomen vanhimmalle kanteleyhtyeelle sen pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä kantelekulttuurin alalla.

Finn-Kanteleet on kanteleorkesteri, joka konsertoi aktiivisesti eri kokoonpanoissaan. Konserttitoiminnan keskipisteen muodostaa Finn-Kanteleiden ammattikanteleensoittajista koostuva Kuutar. Tänä vuonna Kuutar jatkaa Sibelius-konserttisarjaansa ja syksyllä kvartetti tunnelmoi mm. tangojen tahdissa. Yhtyeen taiteellisena johtajana on Mirva Minkkinen ja yhdistyksen puheenjohtajana Taru-Maaria Kuparinen-Säilä. Lähes 70-vuotisen toimintansa aikana Finn-Kanteleet on ollut uranuurtaja taidemusiikin esittämisessä kanteleella. Yhtye on tilannut useita sävellyksiä ja ollut edelläkävijä modernin kantelemusiikin tulkitsijana.

”Lähes jokaisella Finn-Kanteleiden soittajalla on jokin yhteys Lahteen. Monet yhtyeen jäsenet ovat Anneli Kuparisen oppilaita ja Lahdessa opiskelleita”, kertoo yhtyeen taiteellinen johtaja Mirva Minkkinen.
”Olemme erikoistuneet taidemusiikkiin. Taidemusiikin kannalta yksi suurimmista haasteista on ohjelmistojen vähyys suuremmille kokoonpanoille. Kanteleorkesteri on harvinainen ilmiö ja sille on sävelletty aika vähän. Toisaalta haasteena on myös se, että kanteleelle on sävelletty niin vähän aikaa, että ohjelmisto on nykymusiikkiin painottunutta ja toiveenamme on tietysti laajentaa niin sointi- kuin tyylikirjoa moneen suuntaan. Sibeliuksen ohjelmisto on ollut meille hieno tuttavuus. Kantele ja Sibelius on hyvä yhdistelmä ja tämän tyyppiselle ohjelmalle oli selvästikin myös tarvetta. Sibelius-konserttimme sai erittäin hyvän vastaanoton ja myös hienot arvostelut lehdessä.”

”Soinnin voimakas atakki eli alkuisku on haastellinen kanteleorkesterissa, mutta toisaalta olemme löytäneet kanteleen äänestä hämmästyttäviä sointiyllätyksiä, jotka tekevät kanteleesta upean orkesterisoittimen. Esimerkiksi sointikenttien laajuus on kanteleorkesterissa ainutlaatuista”, kuvailee Mirva Minkkinen.
Finn-Kanteleiden toimintaa on myös pitkään kuulunut Lahden kanteleleirin järjestäminen. Tänä vuonna leirin teemana on Suomalaiset sankarit – Sinä, Sibelius ja muut starat.
Kuuttaren Voces Intimae -konsertti Turun Sibelius-museossa 6.4. klo 17.

teksti: Timo Väänänen
Kantele 1/2008Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309