Vuoden 2008 kantelelevyksi on valittu Blatentsaine-yhtyeen Juurihoitoa-levy. Valinnan suoritti tällä kertaa filosofian lisensiaatti ja kasvatustieteen maisteri Pekka Hako, joka työskentelee kulttuurineuvoksena Washingtonin Suomen suurlähetystössä. 1990-luvulla hän toimi Suomalaisen musiikin tiedostuskeskuksen johtajana. Hako on myös musiikkikirjailija ja kulttuurihistorioitsija.

”Päätös oli vaikea. Viime vuonna julkaistujen levyjen monipuolinen kirjo ja korkea taso yllätti minut täysin”, kertoo Hako valinnasta. ”Tulisiko valinnassa painottaa hienosti soitettua uutta taidemusiikkia vai ennakkoluulotonta musiikinlajien yhdistämistä vai perinteeseen nojaavaa luovaa ilmaisua?”

”Washingtonin kotini hiljaisuudessa päädyin lopulta valitsemaan levyn, joka mielestäni hehkuu upeasti. Blatentsainen musiikissa puhuttelee yhtä aikaa vakaa pelimannihenki ja uhmakas rämäpäisyys. Nuorten soittajien sormet kutovat vivahteikkaan värimaailman ja sysäävät liikkeelle soitonvirran, jossa kantele ei hädissään vilkuile ympärilleen, vaan käy vilkasta ja tasapuolista vuoropuhelua muiden soitinten kanssa – kantele on koko ajan luonteva osa kokonaissointia ja rytmimaailmaa. Levyn dramaturgia on erinomainen: vauhdikkaita kuohuja tasapainottavat lyyriset suvannot. Yhteissoitossa kaikki on napakasti kohdallaan.”

”Saamassani levypinossa oli paljon koskettavaa musiikkia. Kiteytän parhaat kuuntelukokemukseni seuraavasti: De fragilitate on erinomainen levy, jossa Timo Väänäsen kantele yhtyy tyylikkäästi keskiaikaiseen musiikkiperinteeseemme; Piae cantiones -laulut saavat hienoja uusia vivahteita. Eija Kankaanrannan Griffyr-levyllä on useita tasokkaita kantelesävellyksiä, jotka toivottavasti kulkeutuvat pysyvästi kantelekonserttien ohjelmistoon.”

”Eva Alkulan monivuotinen työ uuden kantelemusiikin parissa olisi tietysti myös palkitsemisen arvoista. Hänen Helios-levyllään kuullaan mm. Pekka Jalkasen oivaltava kantelekonsertto jousikvartetille sovitettuna. Suomalais-ugrilaiseen maailmaan sukeltava Lelo-levy jätti hyvin vahvan muistijäljen. Siinä on vangitsevaa voimaa. Vilma Timosen Quartet -levyllä elävät yhtä aikaa muinaishenki, lyyrinen jatsahtava mielenlaatu ja eri tyylejä yhdistelevä hiljentyminen. Timosen musiikki aukoo hienosti uusia ovia kanteleelle monipuolisena yhtyesoittimena.”

Blatentsaine on nelijäseninen yhtye, joka valittiin vuoden 2007 kanteleyhtyeeksi. Kokoonpanossa soittavat Anu Alviola (sähkökantele), Arja Heinonen (5- ja 2-rivinen haitari), Terhi Kero (nokkahuilut) ja Pauliina Pajala (viulu).

Kantele 1/2008Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309