Suomen kantelemuseo Palokan pelimannitalossa

Suomen kantelemuseo Palokan pelimannitalossa

Jyväskylässä, Palokan Pelimannitalossa sijaitseva Suomen Kantelemuseo avasi ovensa Kalevalanpäivänä v. 2009. Se on ainoa kanteleisiin keskittynyt museo Suomessa ja koko maailmassa. Esillä on soittimia ja tietoa koko kanteleen levinneisyysalueelta, joskin erityinen sija on Keski-Suomen omalla kanteleperinteellä.

Ensimmäinen toimintavuosi on pitänyt museonhoitaja / soitintutkija Kari Dahlblomin kiireisenä. Lukuisat vierailijat ja vierailijaryhmät ovat käyneet tutustumassa esillä olevaan kokoelmaan. Museoon on tuotu vanhoja kanteleita tutkittavaksi ja moni niistä on jätetty sinne kaikkien nähtäville. Alunperin 40 soittimen kokoelma on vuodessa kaksinkertaistunut. Keski-Suomi on rikkaampaa kanteleperinnealuetta, kuin aiemman tiedon valossa on tiedetty olevankaan. Dahlblomin tavoitteena on tutkia Keski-Suomen vanhat kanteleet ja julkaista tieto Keski-Suomen Kantele -kirjassa, jonka on määrä valmistua kuluvan vuoden lopussa. Hän tekee yhteistyötä Suomen muiden museoiden kanssa niissä olevien kanteleiden tutkimiseksi ja tiedostojen päivittämiseksi.

Kantelemuseon harvinaisuuksista Kari Dahlblom mainitsee esimerkkeinä edesmenneen mestaripelimanni Arvi Pokelan kanteleen, jonka on rakentanut saarijärveläinen Juho Tamminen sekä Tuure Peltosen rakentaman, osittain kromaattisen kaksoiskanteleen Uuraisilta sekä Haapaveden Pasi Jääskeläisen, tunnetun kanteleensoittajan ja kuplettilaulajan yli 100 vuotiaan kanteleen. Dahlblom korostaa, että kaikki näytteille saadut soittimet ovat mielenkiintoisia ja arvokkaita. Soittimista jokainen kertoo oman tarinansa jälkipolville.

Kanteleliitto myönsi museonhoitaja ja soitintutkija Kari Dahlblomille Vuoden Kantele 2009 -tunnustuksen uutterasta, vuosikymmeniä kestäneestä työstä kanteletutkimuksen ja -perinteen tallentamisen parissa sekä kanteletietouden edistämisestä.

Jyväskylän seudun Kansanmusiikkiyhdistyksen omistama Palokan Pelimannitalo on antanut museolle mitä parhaimmat puitteet. 152 vuotta vanhaan viljamakasiiniin rakennetut tilat ovat myös sopivia erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Kantelemuseon ylläpito ja esittely hoidetaan pääosin vapaaehtoistyönä, mikä rajaa aukiolomahdollisuuksia.

Suomen Kantelemuseo aukioloajat v.2010:  tiistaisin klo 15.00 – 18.00 ja tilauksesta puh. 0500 654 157. Pääsymaksu 2 €.  Lisätietoja www.jskamu.net. Heinäkuussa 2010 museo on kiinni.

Suomen Kantelemuseo
Palokan Pelimannitalo
Saarijärventie 71
40270 PALOKKA


Näytä Saarijärventie 71 suuremmalla kartalla


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309