TEKSTI: Juulia Pölönen

Senni Eskelisen ja László Sülen duo soittaa modernia uutta musiikkia ja ammentaa suomalaisesta ja unkarilaisesta kansanmusiikista sekä jazzista ja nykymusiikista yhdistäen erilaisia musiikkityylejä, harmonioita ja säveliä. Unkarilainen jazzpianisti Süle on sävellysten takana ja yhteistyö Eskelisen kanssa syntyi vuonna 2017, kun muusikot tapasivat toisensa David Kozman ohjaamassa esityksessä Greetings from Zoongary, Zoorope. Süle pyysi Eskelistä mukaan säveltämäänsä Open Waters projektiin, joka oli sarja kanteleelle ja pianolle. Sarja kantaesitettiin helmikuussa 2019. Duo sovittaa hieman yhdessä ja teokset sisältävät usein paljon vapaita improvisaatio-osuuksia ja sooloja, mutta muutoin teokset ovat kokonaan Sülen käsialaa. Eskelinen soittaa 39-kielistä elektroakustista konserttikanteletta ja käyttää soitossaan loopperia sekä paljon erilaisia efektejä elävöittämään sointia. 

                      Open Waters albumi julkaistiin huhtikuussa 2020. Eskelisen mukaan levyntekoprojekti on ollut mielenkiintoinen, hauska ja sopivan haastava. Musiikki on todella erilaista kuin mitä Eskelinen on aikaisemmin tehnyt tai soittanut, mutta pianistin kanssa soittaminen duona on ollut mielenkiintoista. Süle on asunut Suomessa jo 30 vuotta, mutta hänen musiikissaan kuullaankin yhä Bartókin perinnettä ja Budapestin jazzelämän tunnelmaa. Duon soittamassa musiikissa instrumenttien soinnit sekoittuvat hauskasti keskenään ja on aika-ajoin vaikea sanoa eri kudoksista mikä sointi on pianon ja mikä kanteleen. “Jokainen soittohetki ja keikka on omanlaisensa elämys upean ja virtuoottisen muusikko Sülen kanssa”, kertoo Eskelinen. Duo on esittänyt Open Waters sarjaa mm. Helsingissä, Turussa, Espoossa ja Savonlinnassa ja muusikkojen yhteistyö onkin avannut uusia teitä Suomen ja Unkarin musiikkisuhteille. 

                      Tällä hetkellä Süle valmistelee duolle uutta teosta Springtime Chronicles, jossa instrumentteina ovat kantele, piano ja jousikvartetti. Teoksen kantaesitys tulee olemaan keväällä 2021. 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309