Nokialainen Tapio Perttunen teki hiljattain setänsä arkistoja selaillessaan upean valokuvalöydön. Vanhan valokuvan takana kerrotaan, että kuva on otettu Sortavalan lottapäivillä kesällä 1933. Kuvassa on pitkän pöydän äärelle kokoontuneita lottia sekä ”korkeaksi vieraaksi” mainittu mieshenkilö, ja etualalla pöydän päädyssä istuu kaksi partasuista miestä sormet toistensa sormien lomassa. Heidän takanaan pöydällä on kantele.

”Googlen kuvahaun avulla löysin Kantele.netin artikkelin, josta kävi ilmi että kuvassa olevat miehet ovat mitä ilmeisimmin Feodor Vuorinen ja Timo Lipitsä”, kertoo Tapio Perttunen, joka päätti lähettää kuvan Kantele.netin toimitukselle.

Valokuva löytyi, kun Perttunen kävi pari kuukautta sitten edesmenneen setänsä jäämistöä läpi. Valokuvausta harrastava, osa-aikaeläkkeellä oleva lastentarhanopettaja ajoi hyvän jäätilanteen salliessa saareen, jossa setä oli asunut.
”Tiesin että sedän jäämistössä oli paljon vanhoja kuvia”, Perttunen sanoo.
”Tämä valokuva löytyi kirjekuoresta, joka ei sisällöltään muuten liittynyt kuvaan mitenkään.”

Valokuvan takana lukee merkintä ”Valok. Union Sortavala” ainoana tietona valokuvan ottajasta. Etupuolella puolestaan on merkintä U.12. Tapio Perttunen jatkoi salapoliisintyötään ja sai selville, että kuvaaja on mitä todennäköisimmin ollut Oskar J. Hyppönen. Tämän tiedot Perttunen päätteli sattumalta löytämänsä Annastiina Henttisen artikkelin Sortavalan, Käkisalmen ja luovutetun Karjalan maaseutupitäjien valokuvaajia noin vuosina 1900-1940 perusteella, jossa todetaan seuraavaa:
”Turunkadulla toimi 1920-luvulta lähtien Oskar J. Hyppösen omistama Valokuvaamo Union. Ruskealassa 1899 syntynyt Hyppönen oli Suomen Valokuvaajain Liiton (SVL) jäsen, ja kun hän oli myös Sortavalan Kameraseuran perustajia ja seuran johtokunnan jäsen ja rahastonhoitaja vuodesta 1932, oli seuran osoite sama kuin liikkeenkin: Turunkatu 8. Omistaja-kuvaaja voitti itsekin palkintoja Sortavalan Kameraseuran kilpailuissa, ja liitolta hän sai 1935 stipendiapurahan, jolla teki opintomatkan Tanskaan. Matkakertomuksensa hän julkaisi Valokuvaaja-lehdessä. Hyppösen lisäksi Valokuvaamo Unionissa oli kaksi naistyöntekijää ja yksi miestyöntekijä. Liike, joka julkaisi mm. Sortavala-aiheisia postikortteja, muutti sodan jaloista Kuopioon, jossa lakkasi vuonna 1949.”

 

Feodor Vuorinen ja Timo Lipitsä Sortavalan Lottapäivillä kesällä 1933.

Valokuvan takapuolelle on kirjoitettu teksti: Sortavalan Lottapäiviltä kesällä 1933. ”Lyökäämme käsi kätehen, sormet sormien lomahan.” Vanhat runonlaulajat esiintyvät korkealle vieraalle.

Perttusen oma isoäiti oli aikanaan lotta, ja hän arvelee tämän voineen olla paikalla Sortavalassa vuonna 1933. Kuvasta hän ei ole mummiaan onnistunut kuitenkaan tunnistamaan.
”Mummi aikanaan mainitsi myös, että saatamme itse olla runonlaulajain sukua”, Perttunen sanoo sukunimeensä viitaten.
”Mitään varmuutta minulla ei asiasta kuitenkaan ole.”

Lisää tietoa kuvassa esiintyvistä runolaulajista löytyy esimerkiksi tästä Kantele.netin artikkelista.

Kantele.net kiittää Tapio Perttusta upean valokuvalöydön jakamisesta! 

Tiedätkö sinä lisää tästä valokuvasta tai siinä esiintyvistä henkilöistä? Ota yhteyttä osoitteeseen lehti@kantele.net!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309