Timo Väänänen – Leena Häkkinen: Helisevä puu – kanteleen kielin

”Se on se joka vie tuonne halki metsien, pilvien aina tuonne avaruuksiin asti”, kertoo kanteleensoittaja Elli Sonkkanen.

Ohjelman työryhmä lähti keväällä 2008 matkalle Udmurtiaan udmurttien kanteleen eli krezin kotimaahan. Matkan aikana tallentunut materiaali sekä Suomessa karjalaisten, suomalaisten, virolaisten ja latvialaisten soittajien ja soitinrakentajien kanssa tehdyt haastattelut ovat lähtökohtana läpisävelletyssä teoksessa, joka sai nimekseen Helisevä puu.

Udmurteilla, mareilla, tataareilla, tšuvasseilla, venäläisillä, hanteilla, manseilla, karjalaisilla, vepsäläisillä, virolaisilla, latvialaisilla, liettualaisilla, valko-venäläisillä, ukrainalaisilla ja suomalaisilla on yhteinen soitin; kantele. Se soi Timo Väänäsen sävellyksessä hopeisena, mutta myös tummemmin sävyin matkalla tuonpuoleisiin ja takaisin.

Ohjelman kanteleen soittajat kertovat siitä, mihin soitin voi viedä. ”Soitan kuolemaani saakka”, sanoo Latvite Podina. Näiden sanojen myötä hän kutsuu jokaisen kuulijan arvoitukselliselle matkalle kanteleen kieliin ja säveliin.

Tekijät:

  • käsikirjoitus ja ohjaus: Timo Väänänen ja Leena Häkkinen
  • sävellys: Timo Väänänen
  • muusikot: Anna-Kaisa Liedes, Kristiina Ilmonen ja Timo Väänänen
  • tekninen toteutus: Timo Väänänen, Pekka Lappi ja Leena Häkkinen
  • tuottaja: Harri Huhtamäki

Radioateljee: http://yle.fi/radio1/draama/radioateljee/


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309