Hiroko Ara voitti Pikebone (suom. Hauenluu) sävellyskilpailun 2005 pienkanteleille. Vuonna 2004 ensilevynsä ”Garden” julkaissut Hiroko voitti kilpailun kappaleella Grandmother’s Cradle Song (Isoäidin kehtolaulu). Kilpailuvoittona Hiroko sai brittiläisen Michael J. Kingin rakentaman viisikielisen.

Toinen palkinto jaettiin kolmen kesken John Nurmen kappaleelle Forest Walk (Metsäkävely) ja alle vuoden soittaneen Scott Millerin kappaleille Turn-About (Käännöksiä) ja Tanssi. Molemmat voittivat Wilho Saaren CD:n Vilhon Vintiltä.

Kilpailuun osallistuttiin Japanista, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Tuomareina toimivat Timo Väänänen, amerikkalainen kanteleensoittaja Wilho Saari sekä aviopari Harvey ja Linda Horton, jotka kuuluvat Erie-järven kanteleensoittajiin (The Kantele Players of Lake Erie).

Kysyin voittajilta, miksi he pitävät kanteleensoitosta. John Nurmen sanoi: ”Pidän siitä, että kanteletta on verraten helppo oppia ja soittaa, mikä tekee siitä ihannesoittimen ihmisille, jotka rakastavat musiikkia, mutta joilla ei ole musiikkikoulutusta. Kuitenkin siinä on potentiaalia suuriin musiikillisiin syvyyksiin…”

Kysyin myös, mitä voittajat tavoittelivat säveltäessään kanteleelle. ”Säveltäessäni yritän olla huolellinen ja herkkä aistimaan musiikin, joka jo on valmiina ilmassa, valossa ja pimeydessä, maassa tai omassa itsessäni”, kertoi Hiroko Ara. ”Minulle tärkein asia on löytää hyvä melodia,” sanoi Scott Miller, ”jos se vielä johtaa mielenkiintoiseen rakenteeseen, aina parempi!”

John Nurmi kysyi kerran Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvalta huilistilta, kuinka hän säveltää perinnehuilulle. ”Hän sanoi, että useimmiten sävelmät vain tulevat huilusta ulos itsekseen,” John kertoi. ”Minusta se pätee myös kanteleisiin. Sävelmät syntyvät itsekseen, jos vain annamme niille luvan.”

Voitte lukea voittajien pidemmät haastattelut englanniksi ja ladata ilmaiset mp3-tiedostot voittajakappaleista osoitteessa www.kantelemusic.com. Lisäksi Kantelemusic.com julkaisee voittajakappaleet ja muita valikoituja sävelmiä uudessa 5-kieliskirjassa tänä vuonna.

Julkistetaan… uusi sävellyskilpailu!

Kantelemusic.com ja Lani Thompsonin perheyritys, Clan Thompson, julistavat uuden sävellyskilpailun alkaneeksi. Kilpailukappaleen voi tehdä 5- tai 10-kieliselle kanteleelle ja sen tulisi olla lastenlaulu – tai alle 12-vuotiaan lapsen sävellys. Kilpailusäännöt löytyvät osoitteesta www.kantelemusic.com. Pääpalkintona on ’kattile’ – kissanmuotoinen viisikielinen kantele, jonka on tehnyt amerikkalainen rakentaja Gerry Henkel. (Ks. www.kantele.com/katele.html) Koistinen Kantele lahjoittaa toisen palkinnon, englanninkielisen painoksen kirjasta Let’s Play Kantele cd-levyn kera.

Teksti: Lani K. Thompson, käännös: Ilari Ikävalko

Kantele 1/2006


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309