Kymen Biisiuittamo säveltää omia ja muiden muistoja

Teksti: Viola Uotila

Kuva: Mikko Malmivaara

2019 Kaustisen festivaaleilla kaikui Kalevauva.fi-yhtyeen areenakeikka: ”Kouvola, Kouvola. Kaikkea kivaa betonista…” Katsomossa takarivissä istui kaksi, joille Kouvolassa oli muutakin kivaa kuin betonia. Mutta mitä? Missä se näkyi tai kuului? Vieressä istui kolmas, joka tuli samoilta nurkilta, Miehikkälästä. Missä se näkyi tai kuului? Seuraavana vuonna festivaaleilla oli määrä olla Kymenlaakson maakuntateema. Kouvolalaiset Viola Uotila ja Annika Lyytikäinen sekä miehikkäläläinen Saija Penttilä päättivät siihen mennessä selvittää, miten soisivat yhdessä kantele, klarinetti, kontrabasso ja Kymenlaakso. Syntyi Kymen Biisiuittamo – eli me.

Olemme soittaneet paljon yhdessä suuremmissa kokoonpanoissa, mutta triosoundiamme testasimme vasta ensimmäisessä ”biisiuittamossamme” eli yhteisessä treenisessiossa ja ideamyllyssä. Klarinetti, kontrabasso ja kantele antavat toisilleen valtavasti soinnillista tilaa. Vaikka triomme lähtökohdat olivatkin aluksi ensisijaisesti maantieteelliset, muutkin asiat napsahtivat kohdalleen nopeasti. Nykyään voimme määritellä yhtyeemme ”roolit” vain soittimien kautta. Muut hommat hoitaa aina kuka milloinkin ensimmäisenä ehtii. Yllättävää kyllä, se toimii! Ehkä kymenlaaksolaisilla on joku kolmannen asteen yhteys. Tai meillä vain kävi tuuri.

Musiikkimme kaivaa juurensa arkistomateriaaleihin ja inspiroituu niin vanhoista lehtileikkeistä kuin alueella nykyään toimivien kulttuurivaikuttajien teoksistakin. Keskiössä ovat yksilöiden tunteet ja muistot. Voinko samaistua toisen tunteisiin? Jakaako joku muistoni? Yksi lähestymiskulma uudelle kansanmusiikillemme on kymenlaaksolaislähtöisten kevyen musiikin artistien musiikki – eli se kansan musiikki. Käymme läpi Kymenlaaksosta koko kansan tietoisuuteen viime vuosikymmenten aikana ponnistaneiden kevyen musiikin artistien säveltämää tai tunnetuksi tekemää musiikkia ja poimimme sieltä elementtejä ja ilmiöitä, jotka uitamme osaksi uusia sävellyksiämme. Julkaisimme 9.9., 10.10. ja 11.11. kolme singleä, jotka ovat nyt kuunneltavissa digitaalisissa jakelukanavissa.

Olemme nyt noin vuoden ajan tutkineet paikallisuutta yhteisissä biisiuittamoissamme ja livekeikoilla Kymenlaaksossa. Konserttien yhteydessä olemme pyytäneet kymenlaaksolaisia kertomaan tarinoita ja ideoita sävellyksen arvoisista kymenlaaksolaisista ilmiöistä ja asioista. Jo tähän mennessä saamamme palautteen ja ideoiden runsaus on luonut polttavan tarpeen tallentaa löytöjämme uuteen musiikkiin. Projektimme tavoitteena on käsitellä kotiseudun vaikutusta eri näkökulmista ja toki vahvistaa kymenlaaksolaisten kuuntelijoidemme kotiseutuidentiteettiä. Mutta tärkeintä meille on herättää laajemminkin keskustelua siitä, mitä ”jostain kotoisin oleminen” merkitsee ja millaisia voimavaroja omien juurien ravistelemisesta voi löytää.

Miltä sinun kotiseutusi kuulostaa?

Kuvassa: Kymen Biisiuittamo eli Viola Uotila, Saija Penttilä ja Annika Lyytikäinen.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309