Vuoden 2009 Musiikin aika -festivaalin teema ”musiikkia ristivalossa” nostaa esiin erilaisten musiikkien ja säveltäjien kohtaamisia sovitusten, vaikutteiden, sulautumisen tai poleemisuuden muodossa. Rinnastamalla erilaisia musiikkeja ja traditioita festivaali kutsuu yleisöä arvioimaan niiden suhteita uudelleen. Festivaalin ohjelmistossa myös kanteleella on vahva osansa.

”Kanteleella on paljon annettavaa nykymusiikkifestivaaleilla. Itse olen vähän vierastanut sitä, että kantele olisi pelkästään tradition ja perinteen valossa nähtävä soitin – se on myös vahvasti uuden musiikin soitin”, kertoo festivaalilla esiintyvä Eija Kankaanranta. ”Parhaillaan odotan sitä, että pääsen festivaalilla esitettävien uusien teoksien pariin. Viitasaarta edeltävä kuukausi on hyvin tiiviis työrupeama, työstän silloin sekä sooloteoksia että yhtyeiden kanssa esitettäviä teoksia. Festivaalin yksi erikoispiirre onkin se, että osa teoksista syntyy paikan päällä lopulliseen muotoonsa”, Eija kertoo.

Festivaalilla Suomen ensivierailunsa tekee eräs ikäpolvensa uniikeimmista brittiläisistä säveltäjistä, taitavana pianistinakin tunnettu Michael Finnissy (1946). Finnissyn musiikin tärkeinä vaikuttajina, hänen oman virtuoosisen pianisminsa lisäksi, ovat useiden eri kulttuurien perinnemusiikit. ”Säveltäjän kanssa olemme sähköpostitse yhteyksissä, esittelen kanteleen mahdollisuuksia ja levyjä hänelle on mennytkin jo aiemmin”, Eija Kankaanranta kertoo valmistautumisestaan. Finnissyn teoksen kantaesittää Uusinta-yhtye, jossa Eija on kanteleineen mukana.

7.7.2009 klo 19 Kirkko Avajaiskonsertti, 15€

Linjama – Suilamo (ke.)- Finnissy – Pesson – Tenney – Mack – Ears Open (ke.) – Page
Olli Linjama, organ
Eva Alkula, kantele
Tomoya Nakai, koto
Uusinta
Michael Finnissy, pf
Juho Laitinen, vc
Heikki Nikula, b-cl
Olli-Pekka Tuomisalo, sax
Risto-Matti Marin, pf
Janne Tuomi, perc

8.7.2009 klo 15 Kappeli, 12€, Kulttuurisia transpositioita

Whittall-Mochizuki-Pohjannoro-Ears Open (ke.) – Hyvärinen (ke.)- Wennäkoski-Zhou
Hanna Kinnunen, fl
Eva Alkula, kantele
Eija Kankaanranta, kantele
Olga Shishkina, guzheng
Mikko Raasakka, liru
Tomoya Nakai, koto
Janne Tuomi, perc
Maria Puusaari, vl
Emil Holmström, pf

10.7. klo 19 Koulukeskus, 12 €, Musiikkia puheetta / puheesta

Finnissy (ke.) – Kuokkala – Ears Open (ke.)- Furrer – Ton-That Tiêt – Mack
Uusinta / joht. Nils Schweckendiek
11.7.2009 klo 22 Miekkaniemi, 10€
Duo Eva Alkula & Tomoya Nakai
Eva Alkula sähkökantele,
Tomoya Nakai, koto

Musiikin aika
Keskitie 10
44500 VIITASAARI
puh. 358 (0)14-573 195
fax. 358 (0)14-459 7515
www.musiikinaika.org
info@musiikinaika.org

Kantele 2/2009


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309