1. Sinulla on todella huono päivä. Olet alavireinen, ja haluaisit vain mennä peiton alle ja vetää verhot kiinni. Töihin on vaan kuitenkin lähdettävä. Sinä…

 1. virität tunnilla ensin kanteletta noin 20 minuuttia. Sitten soitatat oppilaallasi kaikki vanhat kappaleet ”kertauksen vuoksi”. Häviät sillä välin 15 minuutin vessareissulle. Lopun ajasta pelaat matopeliä.
 2. vääntäydyt töihin mukanasi litra kahvia ja koetat selvitä kunnialla, luottaen siihen, että työ tempaa mukanaan ja mielialasi nousee.
 3. läpsit itseäsi vessassa poskille hokien ”ryhdistäydy, laiska!” 10 kertaa, pakotat hymyn huulillesi ja marssit kengät kopisten luokkaan.

2. Yleensä valmistelen tunnit…

 1. …siis mitä? Siellä soitellaan fiilispohjalta jamimeiningällä!
 2. mietin aiheet ja kappaleet valmiiksi, mutta olen valmistautunut joustamaan suuntaan tai toiseen oppilaan edistymisen mukaan.
 3. suunnittelen tuntien aiheet yksityiskohtaisen tarkasti jo lukukauden alussa, valmistelen samalla materiaalin ja myös pysyn tunnontarkasti suunnitelmissani. On oppilaan oma vika, jos hän ei pysy tahdissani, koska suunnitelmani on aukoton. Kyllä minä tiedän, mitä on mahdollista missäkin ajassa oppia!

3. Oppilaasi ei ollut soittanut koko viikkona, koska hänen koiransa oli ollut matokuurilla. Sama juttu oli edelliselläkin viikolla, koska hänellä oli ollut vatsatanssiryhmän kanssa esitys ja koko viikko oli mennyt miettiessä, mitä hän sinne pukisi ja pitäisikö värjätä tukka vai ei. Sinä…

 1. lopetat tekstiviestin näppäilyn, katsot häntä hajamielisesti (koska et ollut kuullut sanaakaan), ja sanot, että sattuuhan sitä.
 2. kysyt, mikä on soittamattomuuden todellinen syy.
 3. turhaannut, suutut, uhkaat, lahjot ja kiristät, ja pilaat iltasi (ja perheesi illan) vatvomalla asiaa koko illan suureen ääneen kotona. Seuraavana päivänä, unettoman yön jälkeen, lähetät oppilaallesi sentimentaalisen kirjeen siitä, kuinka hän ei osaa arvostaa kovia pedagogisia ponnistuaksiasi.

4. Ajatusleikki. Jos sinulla olisi pieni soittamaan innostunut lapsi, laittaisitko hänet sinun kaltaisesi opettajan tunnille?

 1. No en taatusti laittaisi. 
 2. Miksipä en.
 3. Aivan varmasti laittaisin. Mutta epäilen, voisiko kukaan olla yhtä tehokas opettaja kuin minä. Luulenpa, että minun pitäisi olla joka tunnilla mukana!

Vastaukset

 • Eniten 1-vastauksia: Nostapa rimaa!
 • Eniten 2-vastauksia: Homma hanskassa!
 • Eniten 3-vastauksia: Varo, ettei otsasuonesi katkea!

 

teksti: Tiina Komulainen

Kantele 4/2006


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309