Liity Kanteleliittoon ja saat levyn Kantele-lehden mukana paluupostissa.

Tällä kertaa esittelen kaksi syksyn uutukaisäänitettä. Sain mukaan myös jotain erityistä – Kantelelehden liitelevyn, jossa on toukokuisten kantelekilpailujen eri sarjojen voittajien ja muidenkin kilpailussa mukana olleiden taiturien livesoitteita.

Kilpailumuistoja

Viime keväänä Helsingissä järjestettiin suuri kansainvälinen kantelekilpailu ja -tapahtuma, jossa oli paikalla suunnilleen koko Suomen ja ulkomaiden kanteleväki. Tästä numerosta löytyy liitteenä Kanteleliiton julkaisema levy, jossa on kolmetoista kilpailutilanteessa taltioitua kappaletta. Tyylilajeja on toki yhtä monta kuin soittajiakin, mutta pääpiirteisesti levyllä voi kuulla kansanmusiikkia, taidemusiikkia, poppia, ja näiden fuusioita. Ihailtavan paljon etenkin kansanmusiikin saralla soittajat ovat säveltäneet, improvisoineet ja sovittaneet itse, näin sen mielestäni kuuluu mennäkin!

Levy alkaa kansanmusiikin ammattilaissarjan voittajan Maija Kauhasen vahvalla vedolla, jonka jälkeen tulee Irina Cederbergin soittama Ilkka Kuusiston Sarja kanteleelle. Tehopakkaus Cederberg kilpaili sekä kansanmusiikin että taidemusiikin ammattilaissarjoissa ja sijoittui molemmissa. Myös muun musiikin ammattilaissarjan voittajasta Päivi Ollikaisesta kuulemme varmasti vielä lisää… Levylle on otettu mukaan paljon ulkomailta tulleiden lahjakkaiden kilpailijoiden soitteita, mikä on ilo, sillä heitä ei välttämättä kuule niin usein. Minua sykähdyttää erityisesti latvialaisten naisten Laima Jansonen ja Sanita Spruzan vahvat tulkinnat. Odotin julkaisun olevan enemmän vain sirpaleinen kooste kantelekilpailuviikonlopusta, mutta tämä levy olikin kaunis ja ehyt kokonaisuus!

Rauhoittumista

Puhaltaja Peter Phippenin ja kanteleensoittaja Arja Kastisen duolevy Lavender Calm on tyylikäs ja meditatiivinen kokonaisuus. Kastinen on valmistunut tohtoriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta ja hän on syventynyt erityisesti 1800-luvun karjalaiseen kanteleimprovisaatioon. Levyn musiikki on jollain tavalla erityisen syvää, mikä johtunee molempien tutkijuudesta ja kiinnostuksesta soittimiensa historiaa kohtaan. Suosikikseni nousi levyn nimikkokappale Lavender Calm. Sekä Kastinen että Phippen esittelevät ihailtavan taitavasti kanteleen ja puhaltimien sävyjä, yhdessä ja erikseen.

Joulu tulee!

Helli Syrjäniemen uutuuslevy Enkelten laulu sisältää toistakymmentä kaunista joululaulua sekä yhden Syrjäniemen oman kappaleen. Syrjäniemi on opiskellut aikoinaan Sibelius-Akatemiassa ja seurakuntatyö kanttorina on motivoinut soittamaan kanteletta monipuolisesti eri tilaisuuksissa. Syrjäniemi tuntuu olevan soittamisen lisäksi myös sovittamisen suhteen hyvinkin aktiivinen – hän on julkaissut ainakin kuusi erilaista kantelesovitusvihkoa ja Enkelten laulu on hänen seitsemäs levynsä. Syrjäniemi soittaa konserttikantelettaan oikein uljaalla ja varmalla otteella. Minua miellytti erityisesti hänen oma sävellyksensä Heräjä kanteleeni sekä Juhani Pohjanmiehen sävellys Huurre puita huokuilee.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309