Kanteleliitto ja Kanteleensoiton opettajat järjestivät yhteiset kevätpäivät Itä-Helsingin musiikkiopistossa 11.2. Päivän avasi Satu Sopanen esittelemällä käytännönläheisesti motoriseen opetukseen liittyviä ideoita. Koulutuksessa käytiin läpi hienomotorisen liikkeen rakentamista suuresta liikkeestä pienempää kohti: esimerkiksi nopeiden ja voimakkaiden sointujen soittamista harjoiteltiin ensin ”karateottein” tekemällä ilmaan sähäköitä liikkeitä, sitten iskemällä kämmenillä kanteleen kieliä ja vasta viimeisessä vaiheessa sormilla soittaen.

Satun mielenkiintoisen alustuksen jälkeen Anna-Karin Korhonen kertoi kanteleensoiton vapaan säestyksen uudesta opintosuunnitelmasta. Kanteleen vapaan säestykseen opiskeluun ei tähän mennessä ole ollut virallisia suosituksia tai tasosuoritusvaatimuksia. Päivän mittaan kävi nopeasti ilmi, että kaikki koulutukseen osallistuneet opettajat ovat käyttäneet vapaan säestyksen elementtejä opetuksessaan: sointumerkeistä säestämistä, erilaisten säestysrytmien käyttöä ja melodioiden soittamista korvakuulolta. Uudet oppisisällöt tuovat vapaan säestyksen kuitenkin vahvemmin opettajien tietoisuuteen ja luovat punaista lankaa, jonka mukaan opetusta on helppo suunnitella systemaattisesti eteneväksi.

Keskustelun ja mielipiteiden vaihdon lisäksi kurssi painottui käytännön harjoituksiin. Anna-Karinin oppilas Loviisa Koivusalo oli kurssilla mukana näyttämässä Anna-Karinin ohjauksessa oppimiaan taitoja. Näin kurssilaiset saivat nähdä käytännössä, kuinka vapaan säestyksen opetusta on mahdollista rakentaa. Kurssilaiset pääsivät itsekin soittamaan Anna-Karinin jakamaa materiaalia. Lisäksi kurssilla piipahti Päivi Ollikainen kertomassa ajatuksiaan ja kokemuksiaan pop-kanteleen opettamisesta. Päivi myös demonstroi omassa soitossaan käyttämiään perkussiivisia soittotekniikoita.

Kanteleen vapaan säestyksen opetussuunnitelmaa voi pyytää nähtäväksi Anna-Karinilta. Anna-Karin myös toivoo palautetta opetussuunnitelmasta kuluvan kevään aikana. Yhteystiedot: ansku.korhonen@gmail.com.

Koulutuspäivä päättyi Kanteleensoiton opettajien vuosikokoukseen ja Kanteleliiton kevätkokoukseen. Kanteleensoitonopettajien kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen sääntömuutos, joka koski lähinnä patentti- ja rekisterihallituksesta tulleita tarkennus- ja korjausehdotuksia yhdistyksen vuosi sitten uusittuihin sääntöihin. Muuten sekä Kanton että Kanteleliiton kokouksissa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309