Teksti: Pertti Hankonen

Kuvat: Laura Veikkola

Jokilaaksojen Kanteleyhdistyksemme on järjestänyt vuosittain isompia, vähintään kymmenen soittajan konsertteja yleensä Kalevalanpäivänä, Kansallisena veteraanipäivänä ja itsenäisyyspäivänä. Lisäksi järjestämme kesäisin ulkokonsertin Paakkilan vanhassa pappilassa. Vuosien varrella konsertteja on kertynyt yhteensä 51 ja ne on soitettu lähinnä kirkoissa eri puolilla Jokilaaksojen aluetta. Lisäksi olemme järjestäneet kanteleleirejä seurakunnan leirikeskuksessa Hammasniemessä.

Kalevalanpäivää ja suomalaisen kulttuurin juhlaa vietettiin tänä vuonna Haapaveden Opistolla 25.2.2023. Pitämäni alkutervehdyksen jälkeen Jokilaaksojen kanteleyhtye esiintyi Eero Pitkälän johdolla. Ohjelmaan kuului muun muassa Kalevalainen vieraan tervehdys sävelin ja sanoin sekä sävellettyä ja perinteistä musiikkia kanteleilla esitettynä. 

Haapaveden Rotaryklubi on vuodesta 2004 lähtien palkinnut merkittävän haapavetisen joka vuosi arvonimellä ”Profeetta omalla maallaan”. Tittelin ovat saaneet muun muassa Martti Pokela, Ransa Olavi Huikari ja Ahti Pekkala.  Nyt kanteleprofeetaksi omalla maallaan valittiin henkilö, joka on soittanut kanteletta 70 vuotta ja tehnyt kanteleen eteen talkootyötä koko ikänsä. Hän on säveltänyt yli kymmenen kantelekappaletta ja pitänyt 51 isoa kantelekonserttia ja tuhansia pienimuotoisempia esiintymisiä. Hän on opettanut kanteleensoittoa 60 vuotta ja hänellä on ollut yli 700 kanteleoppilasta. Hän on Jokilaaksojen kanteleyhdistyksen perustajajäsen ja nykyisen johtokunnan jäsen. Hän on saanut Kultakanteleen sekä Kanteleliitolta että Jokilaaksojen Kanteleyhdistykseltä ja hän on lisäksi yhdistyksemme kunniajäsen. Kantelepitäjä sai Eero Pitkälästä oman kanteleprofeettansa kunniakirjoineen ja sauvoineen.

Kanteleprofeetan palkitsemisen jälkeen ohjelmassa oli Lea Kukkalan ja Anni Hankosen esitys Oskar Merikannon Pasi Jääskeläiselle omistamasta, unohduksissa olleesta Helkähdys kahdelle kanteleelle -teoksesta. Kuulija saattoi havaita, miten hyvä ystävä osasi sävellyksessään tuoda esille Pasin elämän iloja ja suruja. Lisäksi juhlassa oli nähtävillä kokoelmanäyttely, jossa oli esillä viisikielinen kantele 1700-luvulta, Kalevala vuodelta 1849, Pasi Jääskeläisen kanteleverstaan 30-kielinen kantele vuodelta 1903, Pasi Jääskeläisen Kanteleen Soiton Alkeita vuodelta 1903, kuva esiintyjistä Kalevalan 100-vuotisjuhlasta, jossa muun muassa Antti Rantonen on mukana, Haapaveden kanteleyhtyeen kantelekonsertin ohjelmaesite olympialaisista vuodelta 1952 ja samassa tilaisuudessa ollut kantelelaatikko/-pöytä. Myynnissä oli samalla Jokilaaksojen kantelekirja ja kantelelevyjä. Tilaisuus päättyi kaikille tarjotulla pullakahvilla. Tilaisuuden järjestivät Haapaveden Rotaryklubi, Jokilaaksojen Kanteleyhdistys, Haapaveden kaupunki, Jokihelmen opisto ja Haapavesi-lehti.

Kanteleterveisin,

Pertti Hankonen

/

Jokilaaksojen kanteleyhtye esiintyi Haapaveden Opistolla 25.2.2023 järjestetyssä juhlatilaisuudessa.
Eero Pitkälän aiemmin saamiin tunnustuksiin lukeutuvat muun muassa Kultakantele-tunnustus sekä Kanteleliitolta että Jokilaaksojen Kanteleyhdistykseltä.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309