mikkeli

14.11.2008 juhlittiin Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa kanteletaiteilija Elli Sonkkasen 30 vuotta kestänyttä kanteleensoiton opettajakautta kansalaisopistossa. Musiikista vastasivat opettaja itse solisteineen sekä oppilasjoukko eri vuosikymmeniltä soolo- ja ryhmäesityksin.

Elli Sonkkanen on nuorena lähtenyt evakkotaipaleelle Karjalan laulumailta synnyinpitäjästään Suojärveltä päätyen Mikkelin seudulle, missä avioitui ja toimi vuosikaudet 5-lapsisen perheen äitinä. Kanteleesta loihtimansa kauniit sävelet ja luonnonläheiset runonsa ovat saaneet hyvän vastaanoton kotimaan lisäksi ulkomailla mm. amerikansuomalaisten keskuudessa. Hän on konsertoinut lähes kaikissa maanosissa ja on tullut kiertäneeksi kanteleineen maapallon ympäri kolmeen kertaan.

Kansalaisopiston kanteleensoitonopettaja-aikanaan hän on oppilasryhmineen käynyt esiintymässä useissa musiikkitapahtumissa. Ohjelmistossa on sekä hengellistä että maallista kansanmusiikkia. Viimeisin ulkomaille suuntautunut konserttimatka oppilaiden kanssa tehtiin Viron Pärnuun. Lähitulevaisuuden haasteista mainittakoon kalevalanpäivän seutuun asettunut perinteinen soittotuokio Mikkelin päiväkeskuksessa ja esiintyminen Eläkeliiton Etelä-Savon kirkkopyhän pääjuhlassa palmusunnuntaina.

Ansioistaan Elli Sonkkaselle on luovutettu Kalevalan 100-vuotisjuhlavuoden mitali ja Kanteleliiton kultakantele. Vuonna 2005 hänelle myönnettiin Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston kultuuripalkinto taidoistaan, tulkinnasta ja perinteen siirtämisestä.  

Kanteleensoiton oppilaiden ikäjakauma on suuri, aina alakouluikäisistä eläkeläisiin. Oppilasjoukossa on myös ulkomaalaisia esim. Japanista ja Kanadasta. Kuuluisin hänen oppilaisstaan, musiikin tohtori Timo Väänänen toi oman Väinämöisen kasvot -teoksensa marraskuiseen konserttiin yhdessä tanssija Päivi Järvisen kanssa.

Konsertin lopulla Mikkelin kansalaisopiston rehtori Leena Hytönen ja vararehtori Greta Bovellan ojensivat Elli Sonkkaselle Kansalaisopiston kultaisen ansiomerkin kiitollisuuden osoituksena pitkästä, antaumuksella tehdystä työkaudesta. Myös entiset ja nykyiset oppilaat muistivat opettajaansa yhteisellä lahjalla. Lämminhenkisen konsertin lähes 400-henkinen yleisö Mikaelin Martti Talvela -salissa sai lopuksi kuulla kaikkien esiintyjien yhteissoittona Synnyinmaan laulun. 

teksti: Seija Häyrynen

Kirjoittaja on Elli Sonkkasen nykyinen oppilas.

Kantele 1/2009


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309