Jarr! 16 pahaa aavistamatonta kyläkoulua joutui merirosvojoukon kaappaamiksi elokuun viimeisellä viikolla. Merirosvot, toiselta nimeltään Ylä-Savon kanteletyöryhmä hyökkäsi kouluille virkistääkseen seudun kanteleperinnettä, ja tutustuttaakseen koululaisia kanteleensoittoon. Vahvoina kantelepitäjinä vielä 90-luvun alussa tunnetut Vieremä, Kiuruvesi ja Iisalmi ovat viime aikoina soineet kantelepiireissä hieman hiljaisemmin, ja siitäkös seudulta kotoisin olevat kanteleammattilaiset ovat jo pitkään olleet huolestuneita. Nyt oli pakko tehdä jotakin, päätimme hyökätä. 

Merirosvojen soittaman Pirates of the Caribbean-elokuvien tunnusmusiikin jälkeen oli vuorossa lastenlaulusikermä, jossa yleisön tehtävänä oli tuntea tikkukanteleella soitettujen kappaleitten nimiä. Kaikkein innokkaimmilla kuulijoilla oli vaikeuksia pysyä housuissaan, kun ilmoille sinkoilivat tutut melodiat aina Peppi Pitkätossusta Pikkuisiin kultakaloihin (jotka vinhalla menollaan rikkoivat kanteleensoiton olympiaennätyksiä Pekingin kisojen kunniaksi).

Sisarukset Eeva-Leena ja Ulla-Sisko Jauhiainen johdattelivat kuulijat matkalle Helunainen-lehmän mukana vanhasta kodista uuteen. Kappaleen sanat on kerätty tyttöjen kotikaupungista, ”lehmäpitäjästä” Kiuruvedeltä ja loput ovat keksineet tytöt itse. Vieremäläisen Irina Cederbergin ja iisalmelaisen Tiina Hiltusen kahdella konserttikanteleella tunnelmoima, Timo Ala-Kotilan säveltämä Cirrus puolestaan rauhoitti kuulijoita sopivasti ennen hurjia kilpa-ajoja. Koko yleisö pääsi nimittäin mittailemaan rallikuskin kykyjään Ulla-Siskon tekemässä laulussa Ralli-Alli. Taisivatpa kaikki yltää palkinnoillekin, paitsi laulun päähenkilö Alli, joka ei rakkaitten eläinystäviensä tempauksien seurauksena koskaan voittanut kisoja. 

Viimeistä kappaletta lasten ei tarvinnut kauaa miettiä. Nopeimmat tunnistivat sen alkusoitosta, suurin osa ensimmäisten komppitahtien aikana. ”Se on se telkkariohjelma, jossa on niitä keltaisia piirrosukkeleita!” vihjaisi Tiina vielä ja korvamme olivat todella kovilla kuullessamme jokaisella koululla mitä innokkaimman joukkokarjunnan: ”Simpsonit”. Lopuksi kaikki pääsivät vielä kokeilemaan konsertissa kuultuja monenkokoisia kanteleita.

Onnistuneeseen projektiin saimme avustusta Pohjois-Savon kulttuurirahastolta, Pohjois-Savon taidetoimikunnalta sekä Kiuruveden Musiikinystäviltä. Kiertue sai innostuneen vastaanoton ja tulokset ovat konkreettisia; Tiina-ope on saanut uusia oppilaita kiertueen jokaiseen kuntaan!

teksti: Ulla-Sisko Jauhiainen

Kantele 4/2008


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309