Alabatou Sané ja Veeti Väätäjä soittavat kanteletta Lempäälän Helkanuorissa.  (kuva: Timo Väänänen)

Yleisradion kansanmusiikin ohjelmistossa Suomi 100 -juhlavuoden aloittaa 03.01.2017 klo 19:03 Kanteleen kielin -ohjelma, jossa matkataan kanteleen maailmaan niin Suomessa, Länsi-Siperiassa kuin Ukrainassakin.

Suomalaisuus ja kantele yhdistetään herkästi toisiinsa. Hiljainen haltioituminen hämärässä pirtissä on yksi suomalaiseen kuvastoon lähtemättömästi piirtynyt kuva. Ja kuitenkin kanteleessa soi samanaikaisesti monien kansojen ja monien aikakausien ääni. Kantele on siitä harvinainen soitin, että se antaa mahdollisuuden ymmärtää itseämme paremmin, mutta samalla se on portti muiden kansojen ymmärtämiseen. Kanteletta soittavat niin Baltian kansat kuin lukuisat Venäjällä asuvat ystävämme. Mutta myös Puolasta ja Länsi-Siperiasta löytyy kanteleelle sisaruksia.

Ohjelman aluksi kantele soi Multialla, Piilon tuvassa kesällä 2016, kun Piilon keskisuomalainen kantelesuku kokoontuu soittajaisiin. Sukuun kuuluvat muun muassa nyt jo edesmenneet soitinrakentajat Tapio ja Vilho Piilo, kanteleensoittaja Hilkka Lovikka ja hänen poikansa soitinrakentajamestari Pekka Lovikka.

Ohjelma vie kuulijan matkalle Länsi-Siperiaan pyhän karhujuhlan maisemiin, Hanty-Mansijskin Luonto ja ihminen -museoon. Museon näyttelyn karhunurkkaus on näyttämönä, kun Timo Väänänen ja Vladimir Meero opettavat toisilleen tanssisävelmiä. Pääsemme myös Timo Väänäsen matkassa Ukrainaan, soitinrakentajan verstaaseen valitsemaan banduran soittaja Tanja Lobodalle soitinpuita. Tanjan haaveena on saada oma pöytäkantele.

Tapaamme myös Lempäälän Helkanuoret ja heidän johtajansa Outi Sanén. Lempäälän Helkanuoret on perustettu virallisesti 2015 ja jäseniä on kolmivuotiaasta 75-vuotiaaseen. Outin ja hänen senegalilaisen miehensä Ismaila Sanén kolme lasta soittavat myös Lempäälän Helkanuorissa. Outin ja Ismailan koti on aina avoinna kaikille, tulipa matkaaja mistä päin maailma tahansa. Lempäälän Helkanuorten iloisessa kanteleensoitossa elää monikulttuurisuus parhaimmillaan.

Ohjelman ovat toimittaneet dokumenttiohjaaja Leena Häkkinen ja kanneltaja Timo Väänänen. He ovat osa Kanteleen kielin -työryhmää, johon kuuluvat myös tutkija, mestaripelimanni Kari Dahlblom ja kanteleensoittaja, musiikintuottaja Matti Kontio.

Hankkeessa on tutkittu monikansallista kanteletta jo vuodesta 2008. Lisätietoja hankkeesta: kanteleenkielin.maanite.fi.

Toimittajat: Leena Häkkinen ja Timo Väänänen

Äänitys ja tekninen toteutus: Timo Väänänen ja Leena Häkkinen

Tuottaja: Elina Roms, Yle Kulttuuri ja viihde / Populaarimusiikki


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309