Vuoden laatulehti 2014 -palkinto Kanteleelle

Kantele on palkittu Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n laatulehtipalkinnolla.

Kantele on neljä kertaa vuodessa ilmestyvä kulttuurilehti, joka käsittelee kanteleen nykypäivää ja historiaa moni-ilmeisesti. Lehden olemassaolo on asialleen omistautuneiden muusikoiden yhteistyön tulosta. Kantele yhdistää eri musiikkityylien edustajat, harrastajat ja ammattilaiset sekä tekijät ja tutkijat. Lehteä julkaisee Kanteleliitto ry.

Palkintoraadin mukaan Kantele on todellinen vuoden yllättäjä. Lukijalle välittyy innostuneisuus ja tunteen palo, vaikka vaikuttaa siltä, että toimituksen resurssit ovat todella pienet. Lehti käyttää hienosti aikakauslehtien erilaisia juttutyyppejä. Lopputuloksena on lehti, joka onnistuu olemaan monipuolinen ja ilmaisumuodoiltaan vaihteleva, vaikka aihe on aina sama. Niinpä Kantele on yllättävästi kiinnostava aivan ulkopuolisellekin. Bonuksena Kanteleen mukana lukija saa erilaisia ylimääräisiä ilon aiheita kuten nuotteja, cd-levyjä ja seinäkalenterin.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 68 Kultin vajaasta 200:sta jäsenlehdestä. Kultin hallitus valitsi osallistujalehtien keskuudesta short-listauksen, joista raati nosti esiin erityisesti seuraavat lehdet: Arkkitehti, Astra, Esitys, Kantele, Kuvittaja, Long Play, Taito, Tuli&Savu, Vihreä Lanka ja Ydin.

Tänä vuonna raati halusi antaa tunnustusta erityisesti julkaisuille, jotka eivät ole isojen toimitusten julkaisemia vaan yksittäisten toimijoiden innostuksen ja aihetta kohtaan tunteman intohimon hedelmiä.

Raati totesi, että ilahduttavasti kilpailuun osallistuvien lehtien laatu paranee ja raadin työ vaikeutuu vuosi vuodelta. Lehdissä kiinnitetään yhä enemmän huomiota editointiin ja sisältöihin. Monissa lehdissä on toteutettu ulkoasu-uudistuksia.

Toisaalta raati kannustaa lehtiä rohkeampiin kokeiluihin esimerkiksi muodon ja ulkoasun suhteen. Kilpailun koventuessa paperilehden esinemäisyys on sen olemassaolon oikeutus. Jos lehden ulkoasu ei ole houkutteleva, lehti jää avaamatta vaikka sisältö olisi kuinka hyvä.

Lisäksi raati ilahtui, että Kultin jäsenet elävät ajassa. Verkkolehdet ja digijulkaisut ovat vahvasti mukana kilpailussa.

Kilpailun raadin muodostivat media-alan moniottelija, viestintäkonsultti Jan Erola Kreab Gavin Andersonilta, AD Tuomas Jääskeläinen Aller Medialta ja dosentti Maija Töyry Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Vuoden laatulehti -palkinto jaettiin yhdeksännen kerran. Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Voittajalle luovutettiin kuvittaja Aino Louhen toteuttama originaalikunniakirja ja 2500 euron palkinto tänään Maailma kylässä -festivaalin yhteydessä. Palkintoa sponsoroi osittain Akateeminen Kirjakauppa.

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on riippumattoman journalismin äänitorvi ja noin 200 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti valvoo pienlehtien etuja, tarjoaa lehdille koulutusta ja markkinointiväyliä sekä julkaisee Iso Numero -katukulttuurilehteä.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309