Nykykansanmusiikin kirkkaimmat tähdet Frigg, Johanna Juhola Reaktori, Antti Paalanen ja Saaga Ensemble esiintyvät Kansanmusiikin Isompi Ilta -konsertissa Musiikkitalon konserttisalissa 24. marraskuuta klo 19.00. Viime talvena ensimmäistä kertaa pidetty Kansanmusiikin Isompi Ilta toteutetaan tänä vuonna mittavampana ja teemallisena.

Vahvat juuret – uudet versot -teeman äiti on tapahtuman tämänvuotinen taiteellinen johtaja Vilma Timonen, joka on myös itse palkittu nykykansanmusiikin säveltäjä ja esittäjä.

– Konsertti tuo Musiikkitalon lavalle suomalaisen nykykansanmusiikin ainutlaatuisen kattauksen. Frigg, Johanna Juhola Reaktori ja Antti Paalanen keikkailevat ympäri maailmaa ja ovat olleet myös musiikkialan kansainvälisessä suurtapahtumassa Womexissa esiintymässä. Saaga Ensemble puolestaan on uudempi kokoonpano, kertoo Vilma Timonen, joka myös itse nähdään konserttilavalla Saaga Ensemblessa.

Nykykansanmusiikin huippuartistien taustalla Vilma Timonen näkee Suomen kansanmusiikin opetuksen ja perinteen.  Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutusohjelma täyttääkin ensi vuonna 30 vuotta. Perinteessä vaikuttavat vahvoina mm. pelimannit, Kaustinen ja Martti Pokela. Nykymusiikki luo myös uutta perinnettä, mm. Antti Paalaseen on vaikuttanut vahvasti Kimmo Pohjonen. Vaikutteita imetään myös muista tyylilajeista, kuten Johanna Juhola tangosta.

Vilma Timonen kertoo, että konsertin teema syntyi havainnosta, joka vaati kommentointia:

– Monesti kuulee, että perinne ei ole niin kiinnostavaa kuin uusi kansanmusiikki. Mutta mistä se kaikki kiinnostava uusi ja jopa avantgarde tulevat? Perinteestä, vastaa Timonen, joka myös opettaa Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikkia.

Kansanmusiikin Isompi Ilta tarjoaa tänä vuonna kokonaisvaltaisen elämyksen. Konsertin estradin visuaalisuus, valot ja taustavideot, syntyvät Taideyliopiston pilottihankkeena. Mukana on Aalto-yliopiston ja TEAK:n opiskelijoita ja opettajia.

Pääkonserttia edeltää Musiikkitalossa pidettävä kaikille lapsille avoin näppäri-pedagoginen työpaja. Osallistujat pääsevät myös heti työpajan jälkeen esiintymään Musiikkitalon aulaan. Aulakonsertissa esiintyy n. 70 soittajan Näppärit Mauno Järvelän johdolla. Näppäri-työpajat alkavat Sibelius-Akatemian tiloissa klo 16.00 ja Aulakonsertti klo 17.30.

Pääkonsertin jälkeen Musiikkitalon aulassa soi pelimannimusiikki höystettynä vauhdikkaalla kansantanssilla. Ravintolan kanteleklubissa puolestaan soi maailmanmusiikki. Maailmanmusiikin keskuksen ja Kanteleliiton tuottamassa kanteleklubissa soittavat Tansaniasta kotoisin oleva Arnold Chiwalala & co ja Maija Kauhanen Solo. Illan tansseista vastaa Perinnearkku ry: Black Box -salissa tanssitaan mm. Kiharakolmion ja yllätysesiintyjien tahtiin.

Kansamusiikin Isompi Ilta on alan toimijoiden iso yhteinen ponnistus. Tavoitteena on luoda tapahtumasta jokavuotinen. Järjestelyistä vastaavat Sibelius-Akatemia sekä Kansanmusiikin ja -tanssin Edistämiskeskus, Maailmanmusiikin keskus (Etnosoi!-festivaali) ja YLE. Kansanmusiikin ja -tanssin Edistämiskeskuksen jäsenyhdistyksistä mukana ovat Kanteleliitto, Suomen Kansanmusiikkiliitto, Perinnearkku, Rahvaan musiikin seura, Finlands Svenska Folkdansring ja Finlands Svenska Spelmansförbundet.

YLE Radio 1 radioi konsertin suorana lähetyksenä.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309