Kanteleliitto järjestää ensimmäisen kerran historiansa aikana kansainvälisen kantelekilpailun ja -tapahtuman Helsingissä 27.–29. toukokuuta. Kantelekilpailut ja -katselmukset ovat kuuluneet Kanteleliiton toimintaan sen perustamisesta 1977 lähtien. Joka toinen vuosi ja vuorotellen järjestetyt soolo- ja kanteleyhtyekilpailut ovat olleet tähän mennessä kansallisia. Nyt on siis luvassa ensimmäinen kansainvälinen kilpailu ja tapahtuma, johon on ilmoittautunut 110 kilpailijaa. Ilmoittautumisaika päättyi tammikuun lopussa. Kilpailijat tulevat Suomen lisäksi Venäjältä, Virosta, Latviasta ja Liettuasta, mutta myös Japanista, jossa on varsin aktiivista kanteletoimintaa. Kilpailut ja sen oheiskonsertit pidetään Sibelius-Akatemian tiloissa. Kilpailun suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Tapahtuman aikana yleisö pääsee nauttimaan kantelekonserteista ja klubeista. Kanteleviikonloppu alkaa perjantaina (27.5.) koko perheen avajaiskonsertilla. Kanteleen kykyä muuntautua nykymusiikin, rockin ja popin maailmaan, voi kuunnella klubi-illoissa, joita järjestetään perjantaina ja lauantaina. Lauantaina on luvassa myös kanteleen kamarimusiikkikonsertti, jossa kuullaan erityisesti nykysäveltäjien teoksia kanteleelle ja eri kokoonpanoille.

Kantelekilpailun tyylisarjoina ovat kansanmusiikki, taidemusiikki sekä niin kutsuttu muu musiikki, joka voi olla mitä tahansa näiden kahden edellä mainitun genren ulkopuolelta, poppia, jazzia, yms. Sarjat ovat alle 10-vuotiaat, 10–12-vuotiaat, 13–15-vuotiaat, yli 15-vuotiaat ja ammattilaisten sarja. Ilmoittautumisen perusteella tiedetään jo, että ammattilaisten sarja on kansainvälisin. Lauantaina ja sunnuntaina pidettäviin kilpailuihin on yleisöllä vapaa pääsy. Kilpailun parhaimmisto esiintyy tapahtuman päätöskonsertissa sunnuntaina 29.5.

Kilpailun ohella Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalissa on lauantaina 28.5. kantele-workshopeja kaikille kanteleesta kiinnostuneille ja sen soittamisesta haaveileville. Karjalan nuoret perehdyttävät kanteleeseen tasatunnein klo 11–14. Kanteleen saa lainaksi paikan päällä tai mukaan voi ottaa myös oman kanteleen.

Lisäksi viikonloppuna voi tutustua Sibelius-Akatemian aulatiloissa olevaan soitinrakentajien näyttelyyn ja kanteleen uusimpiin innovaatioihin.

Kanteleliitto järjestää kansainvälisen kantelekilpailun ja -tapahtuman yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa. Sen lisäksi merkittävimmät tukijat tapahtumalle ovat Suomen Kulttuurirahasto ja Kalevalaseura. Mukana tukemassa ovat myös Helsingin kaupunki, Suomen Säveltäjät ry ja YLE, joka tallentaa kilpailun ja konserttien satoa. Ohjelma kuullaan YLE Radio 1:ssä ti 31.5. klo 19.03.

Tapahtuman muita tukijoita ovat Digelius Music, Inkoon musiikki, Kalevala Koru Oy, Koistinen Kantele Oy, Lovikka Ky, Nova Classics, Oy Soitinrakentajat Amf, Pilfink records, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, T:mi Rauno Nieminen, Uulu ry ja Ääniä Records.

Lisätietoja: Vilma Timonen, Kanteleliiton hallituksen puheenjohtaja, puh. 040 710 4326, vtimonen@siba.fi


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309