vasemmalta Riikka-Tuulia Tikkanen, Mari Köykkä ja Sari Pylkkö

Kaksi kemiläistä kanteleensoittajaa ja -opettajaa Riikka-Tuulia Tikkanen ja Mari Köykkä sekä Tervolan kanttori ja kanteleensoittaja Sari Pylkkö ovat tänä kesänä konsertoineet Pohjois-Suomen kirkoissa. Pienoiskiertue alkoi kesän alussa Rovaniemeltä ja parin viikon välein konsertteja on ollut Kemissä, Kiimingissä, Kairosmajalla sekä Tervolassa.

Konserttien teemana on suomalaisuus ja suomalaiset kansansävelmät. Alussa kuulijat johdatellaan tunnelmaan Konevitsan kirkonkelloilla. Sen jälkeen on vuorossa kolme tuttuihin kansanlaulumelodioihin tehtyä hengellistä laulua 10-kielisillä kanteleilla säestettynä. Suurin osa ohjelmistosta koostuu tunnetuista suomalaisista hengellisistä lauluista konserttikanteleilla soitettuna ja kolmiäänisesti laulettuna. Ohjelmassa on muun muassa Suojelusenkeli, Kotomaani, ja tietysti Kreeta Haapasalon Kanteleeni. Laulujen välissä on ”höysteenä” Hannu Syrjälahden iki-ihania kantelesävellyksiä.

Yleisö on ottanut konsertit sydämellisesti vastaan. Konserttien jälkeen ihmiset ovat käyneet kiittämässä ja halaamassa, ja monessa silmänurkassa on välkkynyt kyynel. Kysyntää olisi ollut useampaankin konserttiin, joten nähtäväksi jää seuraako jatkoa ensi kesänä. 

”Kiertueen kohokohta oli konsertti Kairosmajan Revontulikappelissa Pyhätunturilla heinäkuun lopussa. Siellä saimme onnistuneen konsertin jälkeen rentoutua hienossa rantasaunassa ja käydä aamuisella vaelluksella ihailemassa Lapin upeita maisemia. Kapusimme pitkiä portaita ensin tunturia ylös ja sieltä alas karuun ja jylhään Aittakuruun, jonne oli rakennettu esiintymislava ja katsomo. Mahtava akustiikka ja ympäröivä luonto innoittivat meidät laulamaan. Harmi, että kanteleiden raahaaminen sinne olisi ollut liian raskasta”, Mari Köykkä kertoo.

Vaikka kantele kehittyy ja sillä tehdään uusia läpimurtoja eri musiikkityylien saralla, niin kanteleen perinne säilyy uuden rinnalla. Kanteleen herkkä ja kaunis ääni sopii edelleen myös kirkkoon ja hengelliseen musiikkiin. Ja jos ympärillä vielä on kaunis kesäinen Suomen luonto niin mikäpä sen parempi keino rauhoittumiseen ja hengähtämiseen kaiken kiireen keskellä.

teksti: Mari Köykkä ja Sari Pylkkö

kuva: Alpo Vähäkangas

Kantele 3/2008


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309