Only the Sound Remains ensi-illassa Suomen kansallisoopperassa 12.4.2017

– mukana myös kanteleensoittaja Eija Kankaanranta!

Kuva: Ruth Walz / Alankomaiden ooppera

Teos sai suuren suosion kantaesityksessään Amsterdamissa maaliskuussa 2016 ja se jatkaa Saariahon kansainvälisesti menestyneiden oopperoiden sarjaa. ”Kaija Saariahon sävellys kytkeytyy yhteen Julie Mehretun lavastuksen kanssa. Kuvat muistuttavat jostain epätodellisesta kauneudesta. Valoisa ja tumma, kaukainen ja läheinen, maallinen ja taivaallinen – kaikki kulkevat teoksessa käsi kädessä,” kuvaili deVolkskrantin toimittaja ensi-illan jälkeen.

Only the Sound Remains on kaksiosainen, japanilaisen nō-teatterin innoittama teos. Nō-teatterin idea perustuu buddhalaiseen ajatukseen siitä, että valo on enimmäkseen kätketty pimeyteen, sillä tavalliset kuolevaiset eivät kestäisi nähdä valoa. Only the Sound Remainsissa Saariaho paljastaa tuon valon.

Illan aikana kuullaan kaksi erillistä teosta: Always Strong ja Feather Mantle. Oopperassa tapahtuu ulkoisesti vähän, mutta se jättää tilaa jännitteelle, keskittymiselle ja symboliikalle. “Nämä tarinat ovat kiinnostavia, moniselitteisiä ja jättävät paljon tilaa musiikille. (…) Aihepiiri ja hyvin lyhyet tekstit tarjoavat tilaisuuden uudenlaiseen vokaalitekstuuriin ja myös uudenlaiseen elektroniikan käyttöön,” Saariaho kuvaili teostaan Rondo Classicissa.

Teoksen ohjaa Peter Sellars, joka on tehnyt aiemmin yhteistyötä Saariahon kanssa mm. ohjaten Kaukainen rakkaus -oopperan ensi-illan vuonna 2000. Lavastuksesta vastaa yksi aikamme kiitetyimmistä kuvataiteilijoista, New Yorkissa ja Berliinissä vaikuttava Julie Mehretu. Kapellimestarina toimii André de Ridder. Perinteisen oopperaorkesterin sijaan teoksessa soittaa jousikvartetti Meta4.

Rooleissa nähdään joukko amerikkalaistaiteilijoita: kontratenori Anthony Roth Costanzo, bassobaritoni Davone Tines ja tanssija Nora Kimball-Mentzos. Teoksessa esiintyy solistikvartetti, jossa laulavat sopraano Tuuli Lindeberg, mezzosopraano Katariina Heikkilä, tenori Matias Haakana ja bassobaritoni Nicholas Söderlund. Lisäksi Only the Sound Remainsissa esiintyvät kanteletaiteilija Eija Kankaanranta, huilisti Camilla Hoitenga ja perkussionisti Heikki Parviainen.

Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 12.4.2017
Muut esitykset 15.4., 22.4., 27.4. ja 29.4.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309