Jaalas on jalo elämä

Iida-Maria Kuronen on innoissaan uudesta kanteleesta. Kuva: Minna Raskinen

Jaalan kotiseutusäätiö on hankkinut Koistisen  kanteleen 39-kielisen konserttikanteleen.  Säätiön puheenjohtaja Pirjo Matikainen kertoo, että yhteistyö nyt 40 vuotta täyttäneen Pohjois-Kymen musiikkiopiston kanssa on tärkeää, ja moni jaalalainen lapsi ja nuori on saanut musiikista hyvän harrastuksen. Kun säätiö sai Iida-Maria Kurosen vanhempiensa avustuksella täyttämän apuraha-anomuksen kanteleen hankintaa varten, säätiön hallitus alkoi miettiä, millä tavalla asiaa voisi tukea. He päätyivät tekemään 8400 euron suuruisen investoinnin, jotta 12-vuotiaan Iida-Marian kanteleharrastus voisi jatkua konserttikanteleen parissa.

Sopimuksen mukaan kanteletta käyttää viiden vuoden ajan Iida-Maria, jonka tapasin ennen soittotunnin alkua eräänä maanantaina Kouvolassa musiikkiopistolla. Kysymättäkin oli selvää, että tyttö oli aivan innoissaan uudesta kanteleesta.

– Kuulin kanteletta ensi kerran jo kolmivuotiaana. Silloin tiesin, että minäkin haluan soittaa sitä! Harjoittelen joka päivä, oikein mielelläni, kertoo Iida-Maria.

Kanteleessa ”kaikki on kivaa”, ja harjoitteluintoa riittää. Suunnitelmissa on myös osallistua ensi kesänä jo viidettä kertaa kanteleleirille Lahdessa. Uusia kappaleita oppii melko nopeasti, mutta jotkut viimeistelyasiat, kuten korut ja muut tekniset asiat ovat aluksi vaikeita. Uusi haaste ja toisaalta innoittaja on koneiston käytön opettelu.

– Pääsee soittamaan kaikissa sävellajeissa, ja kummallisissa asteikoissa! Ehkä teen jonkun oman kappaleenkin, jossa olisi vähän erilainen asteikko, Iida-Maria suunnittelee.

Myös opettaja Johanna Aho iloitsee siitä, että paikallinen säätiö on tehnyt tällaisen hankinnan. Hän toivoo, että muutkin säätiöt ja vastaavat tahot ottaisivat mallia jaalalaisista ja innostuisivat tukemaan kanteleensoiton ja nuorten musiikkiharrastuksen jatkumista tällä tavoin.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309