Jyväskylän Nikolai-sali oli ääriään myöten täynnä nuorista innokkaista kanteleen ystävistä, kun Loiskis -lastenorkesteri viritteli Jyväskylän kantelekilpailun ensimmäistä illanviettoa 6.6.2005 käyntiin. Yhteiset leikit ja laulut nostattivat kivasti tunnelmaa ennen illan varsinaista jännitysnäytelmää  – Ilmakantele 2005 -kilpailua.

Kilpailuun osallistui vapaamuotoisella ohjelmallaan hyvin monenlaisia kisaajia. Tärkeintä oli, että kantele on [vain] hengessä mukana.

Mukana oli mm. Karjalan sakeista ikimetsiköistä aikain takaa Taavetti Käppänä, joka parta tyylipuhtaasti hulmuten ja syvät silmät leiskuten tempasi Antero Vornasen säestämän katrillin rytmiin reipasta ripatskaa yleisön taputtaessa tahdissa. Nähtiinpä lavalla myös mustatukkaiset ja mustavaatteiset heviveljekset Speedy & Saku, soitinrakentaja Jyrki Pölkin meditatiivinen ilmailusoolo, nahkatakkinen ja mystinen tohtori Taiga vauhdikkaiden valomiesten avustamana, värikäs ja satumainen Silja Välkkymaa räiskyvän railakkaine vaatteineen sekä hurjine akrobatiaa lähentelevine kantelerevityksineen – hän sai myös pikku prinsessan avustajakseen – sekä Loiskis-trio ilman kanteleen kanteletta sooloilemassa tuttua kantelesävelmää.

Voittajaksi nousi kuitenkin Sampo Hankama, jonka esityksessä kanteleen ilmasoitto nousi aivan erityiseen korkeuteen. Solisti nostatti kantelettaan ja tunnelmaa kattoon asti, minne molemmat jäivätkin pysyvästi koko tapahtuman ajaksi. Tuomariston apuna kilpailussa toimi yleisö huutaen ja hurraten.

Teksti ja kuvat: Timo Väänänen

Kantele 3/2005


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309