Hiroko Ara on japanilainen, Hokkaidolta kotoisin oleva kanteletaiteilija, kanteleensoitonopettaja sekä säveltäjä, jonka uusin albumi Birds and The Tree on julkaistuvuonna 2016. Kyseessä on Aran kolmas kantelelevy; hänen esikoislevynsäGardenjulkaistiin vuonna 2004 ja vuonna 2007 tuli ulos hänen toinen albuminsa, Moon Drops. Soolouransa ohella Araa on mahdollista kuulla muun muassa Rauma-nimisessä duossa, jossa yhdistyy Aran kanteleensoitto sekä Haruhiko Sagan morin khuur.

Uudella levyllään Ara soittaa soolona niin 39-kielistä konserttikanteletta kuin 11-kielistä pienkantelettakin. Albumi koostuu sekä Aran omista sävellyksistä että perinteisistä kansansävelmistä Suomesta, Ruotsista, Mongoliasta ja Englannista. Löytyypä levyltä yksi suomalaisen kanteleikonin, Martti Pokelankin, sävellys. Lisäksi levyn nimiBirds and The Tree toimii pääotsikkona sarjalle improvisaatioita, joista osassa on selkeästi kuultavissa vaikutteita muinaissuomalaisesta pienkanteleperinteestä. Levy tarjoaakin hyvin laajan kattauksen kanteleen moninaisista mahdollisuuksista musiikin maailmassa.

Kanteleen lumoava ja puhdas sointi on läpi levyn sen musiikillisessa keskiössä. On ihanan virkistävää kuulla musiikkia, jossa uskalletaan luottaa kanteleen omaan, luontaiseen viehätysvoimaan näin vankasti. Levyllä kuultava musiikki on kaunista, pienen puron lailla eteenpäin soljuvaa ja tunnelmaltaan lyyristä. Aran kosketus soittimeensa on pehmeä ja rauhoittava, mikä tarjoaa kuulijalle mahdollisuuden kellua musiikissa ja nauttia sen herkästä tunnelmasta.

Levyä kuunnellessani minun oli helppoa tuntea Aran kiinnostus ja rakkaus kanteletta kohtaan. Kun muusikko on itse niin haltioitunut soittimestaan kuin kuvittelisin Aran  musiikkinsa ja siihen eläytymisensä perusteella olevan, on se nautinnollisesti kuultavissa myös lopputuloksessa.

 

Teksti: Hanna Ryynänen