Mäntsälässä käyttömestari Taisto Rautaveden kodin seinällä riippuu kantele, joka herättää huomiota poikkeuksellisella rakenteellaan. Sen kansi on ikäänkuin jaettu kolmeen alueeseen, joissa kielillä on joko 0, 1 tai 2 rinnakkaiskieltä. Kanteleen kaikkiaan 30 kielestä lyhin ja pisin on jälkikäteen poistettu. ”Kaksinkertaisten” kielten vaatimat ylimääräiset tapit sijaitsevat omassa yli kannen ulottuvassa listassaan, ja ”kolminkertaisten” kielten 3 lisätappia on kätketty peltisuojuksen alle, jotteivät ne haittaisi soittamista. Tämä kaunis soitin on ilmiselvästi mestarin tekoa. Se on edelleen ehjä, vaikka näyttääkin olleen kovassa käytössä ennen pitkää eläkeaikaansa.

Taisto Rautavesi kertoo: ”Kanteleen on tehnyt vaarini Toivo Waldemar Rautavesi, joka syntyi v. 1882 Tuusulassa ja kuoli v. 1961 Mäntsälässä. Siinä välissä hän asui Helsingissä ja työskenteli Kulmalan ajoneuvotehtaassa rakennellen vossikanrattaita ym. ”Irto”puuseppänä hän oli yliopistollakin. Ennen talvisodan syttymistä ja Mäntsälään muuttoa hän toimi Munkkiniemessä talonmiehenä.

Ei tiedetä, milloin hän rakensi ensimmäisen kanteleensa, mutta tämä yksilö on tehty luultavasti 1920-luvun puolivälissä. Vaari teki sukulaisilleen useita kanteleita. Niistä yksi on Tukholmassa ja muut Helsingissä, Nastolassa ja tämä omani Mäntsälässä, muista ei ole tietoa. Helsigissä olevan kanteleen olen nähnyt; se on rakenteeltaan normaali, ei rinnakkaiskielinen.

Vaari soitti itse rakentamiaan kanteleita pitkältä sivulta, vasemmalla kädellä bassoa ja oikealla melodiaa. Albumissani on valokuva, missä hän soittaa yhtyeessä, johon kanteleen lisäksi kuuluvat viulu ja mandoliini. En tiedä, mistä vaari kanteletartunnan sai, mutta tanssimusiikkia ja työväenmarsseja hän soitti. Ehkäpä tällainen kanteleen rakenne mahdollisti riittävän voimakkaan äänen tanssipaikoilla ja ulkoilmassakin. Vaari esiintyi omissa työ- ja tuttavapiireissään, mutta oli hän vähällä tulla laajemmankin yleisön tietoisuuteen – radiossa kun oli kerran kuulutettu, että jos löytyy kanteleensoittajia, niin voisi tulla esiintymään. Vaari oli ottanut kanteleensa ja mennyt. Kun toimittaja sitten sanoi, että: ’Soitelkaa nyt vähän semmoista koesoittoa, että katsotaan, miten menee’, niin vaari tokaisi: ’Radioonhan minä tänne tulin soittamaan enkä koesoittamaan’, ja lähti pois.”

Teksti: Esa Pitkänen

Kantele 2/2006


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309