viestiSilja Europa seilasi 9.–10.1. täynnä kansanmusiikin ja -tanssin ammattilaisia ja harrastajia. Kantele oli loistokkaasti edustettuna Vilma Timonen Quartetin (Vilma Timonen, Ape Anttila, Mikko Hassinen ja Topi Korhonen), Teppana Duon (Rauno Nieminen, Johannes Heikkilä ja vierailija Pekko Käppi) ja useiden muiden kokoonpanojen kautta.

Risteilyn tuoksinassa järjestettiin myös Kanteleviesti, jossa kilpailijoiden kulttuurikuntoa leikkimielisesti testattiin. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, kun Yleisradion kulttuurikuntokonsultit Tuula Viitaniemi ja Minna Joenniemi, musiikin moniottelijat Ape Anttila ja Mikko Hassinen sekä Värttinästä ja Kuunkuiskaajat-duostaan tutut Susan Aho ja Johanna Virtanen kisasivat. Saimme risteilyn messuilta paljon kanteleenystäviä uusiksi Kanteleliiton jäseniksi – lämpimästi tervetuloa mukaan!

Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Koirasen perhe valitsevat vuosittain ansioituneita tai hyvän ennusteen omaavia nuoria, alle 24-vuotiaita, pelimanneja tai kansanmusiikin tekijöitä vastaanottamaan pienen kannustusstipendin lempääläisen Juho-Antti Koirasen (1979-2004) muistorahastosta. Stipendi jaetaan nyt kolmannen kerran.

_mg_4855

Keskeisenä ajatuksena vuoden nuoren pelimannin nimeämisessä on edesmenneen Juho-Antti Koirasen aina positiivinen ja kannustava suhde myös ikätovereihinsa ja nuoriin nouseviin voimiin. Rahaston tarkoituksena ei ole etsiä valmiita huippuja, vaan vahvoja lupauksia. Rahastoa kartutetaan Juho-Antin sävellyksiä sisältävällä, kansanmusiikkiväen suurella yhteisponnistuksella postuumisti tekemällä tupla-CD:llä Elävät työt, Siru Koirasen kirjalla Vesseli ja amputoitu perhe ja muistoadressin Muistosi elää myynnillä.

Vuoden Nuori Pelimanni vuonna 2009 on 19-vuotias uusmaalainen Valtteri Lehto. Hänen soittimiaan ovat ensisijaisesti kantele ja kitara. Laukkoskelaisen Brelo-yhtyeen jäsenenä, uudessa Hohka-yhtyeessään ja Sibelius-Akatemian opiskelijana Lehto on tuonut esille kyvykkyyttään suomalaisen kansanmusiikin tulkitsijana sekä perinteiseen että uudistavaan tyyliin. Juho-Antin tapaan Valtteri saa omalla positiivisella ja itseään korostamattomalla asenteellaan soittajakaverit innostumaan laaja-alaisesti kansanmusiikista. Valtteri Lehto myös säveltää kansanmusiikin tyyliin.

teksti: Tiina Komulainen ja Pispalan Sottiisi

kuvat: Dima Tsvetkov

Kantele 1/2009


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309