Teksti: Juulia Salo

Kuva: Ville Hautakangas

Konserttikanteleesta ja skotlantilaisesta clàrsach-harpusta koostuva uusi duo on ihastuttanut yleisöjä musiikillaan kuluneen kesän aikana Suomessa ja Skotlannissa. Eva Alkulan, kantele, ja skotlantilaisen Pippa Reid-Fosterin, harppu, yhteistyöprojekti Meta Morphosis toteutui kesällä 2022 pitkän suunnittelun ja pandemian aiheuttaman viivästyksen jälkeen. 

Yhteistyö alkoi keväällä 2019, kun Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutissa työskentelevä Jaakko Nousiainen tutustutti muusikot toisiinsa. Idea harpun ja kanteleen yhdistämisestä oli syntynyt yhdessä Britanniassa vaikuttavan omassa musiikkiagentuurissa työskentelevän ja suuren harppumusiikin fanin Vic Kingin kanssa.

Skotlantilainen harppu on 32-kielinen soitin, jossa on suolikielet. Suolikielet tekevät äänestä pehmeän ja herkän, joka molempien muusikoiden yllätykseksi saikin kanteleen näyttäytymään voimakasäänisempänä soittimena. Tämä toisaalta tarjosi jälleen uusia mielenkiintoisia näkökulmia balanssin, roolien ja tekstuurin käsittelemiseen. Lopputuloksena kanteleen ja harpun sointivärien lämmin ja kirkas yhdistelmä on korvia hivelevä ja toisiaan täydentävä. 

Duon musiikkia leimaa minimalismi ja melodisuus, jota kesän konserttiyleisöt kehuivat kauniiksi, rauhoittavaksi ja helposti lähestyttäväksi. Ohjelmistossa on sovitetun musiikin lisäksi muun muassa sekä Reid-Fosterin omia sävellyksiä että duon Timo Alakotilalta tilaama ja juuri kantaesitetty teos EPAR

Kantavana teemana on ilmastokysymykset, josta projektin nimi Meta Morphosis tulee. Duon tämän vuoden ohjelmisto käsittelee ilmaston muutostilaa ja pandemian ajan tunnelmia, jolloin osa teoksista syntyi. Luontoaiheet, kestävä kehitys ja ilmastokysymykset yhdistävät muusikoita ja ovat paljon pinnalla molempien arkisessa elämässä. Näin ollen Alkula ja Reid-Foster kokivat tärkeäksi tuoda esille ja ottaa kantaa kyseisiin aiheisiin.

Suomessa duo soitti Janakkalan Barokissa, Tampereen G Livelabissa ja Helsingin Musiikkitalon kesäkonserttisarjassa osana KanteleFest tapahtumaa. Kiertue jatkui Skotlantiin, jossa Alkula ja Reid-Foster esiintyivät paikallisissa konserttisaleissa. Duo esiintyi myös World Harp Congressissa, Cardiffissa ja Ventnor Fringe -festivaalilla, Isle of Wightilla. 

Jos et päässyt kuuntelemaan konsertteja kesällä, ei syytä huoleen, sillä duo jatkaa yhteistyötä ja on työstämässä kesän konserttiohjelmistosta ja muutamista muista teoksista koottua levyä. Suunnitelmissa on rahoittaa tuleva levy mesenaattikampanjan avulla, joten kannattaa siis pysyä kuulolla! 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309