Tervetuloa ensimmäiseen valtakunnalliseen Saarijärven kanteleseminaariin!

Tarve Saarijärven kanteleseminaarin järjestämiseen on kytenyt sen tuottajien mielessä jo pitkään ja nyt viimein on aika kutsua koolle kaikki Suomen kanteleensoittajat verkostoitumaan, pohtimaan ja jakamaan ajatuksia toistensa kanssa. Seminaarin ohjelma on kattava sisältäen erilaisia luentoja alan ammattilaisilta, konsertin sekä yhteisjamit.
Seminaari järjestetään lauantaina 23.03.2019 Tampereella Kulttuuriosuuskunta Uulun tiloissa osoitteessa Erkkilänkatu 11, 33100 Tampere.

Ohjelma:

10:00 Tervetuloa Uuluun!
Hanna Ryynänen

10:15 Luento: Heikki Laitinen – Koverokanteleesta laatikkokanteleeseen

10:45 Luento: Pauliina Syrjälä – Tikkusoittoperinteen soiva tyylintutkimus

11:15 Luento: Rauno Nieminen – Saarijärven kantele soittimena

12:00 Lounas

13:00 Luento: Rauno Nieminen ja Hanna Ryynänen – Tikusta asiaa

13:30 Luento: Minna Torppa – Saarijärvi soi!- kirjan esittely

14:00 Kahvitauko

14:15 Avoin keskustelu alustusten aiheista tai niiden vierestä; Saarijärven kanteleen soitonopetus ja pedagogiikka, rakentaminen

16:00 Päivällinen

17:00 Konsertti

Konsertissa esiintyy neljä erilaista kokoonpanoa, joissa kaikissa Saarijärven kantele on keskeisessä roolissa.
Esiintyjinä ovat orkesterit Ruuhkavuosi ja Sarijärtwi Candlet sekä sooloartistit Pauliina Syrjälä sekä Maija Kauhanen.

RUUHKAVUOSI

Ajatus Ruuhkavuoden perustamisesta syntyi Kari Dahlblomin muistokonsertissa. Keskisuomalaisen kanteleperinteen jatkuminen on Maria Ojanperälle ja Olga Kolarille tärkeää. Molemmat soittavat Keski-Suomen kanteletta sekä yksin että yhtyeissä, joissa Kari oli aikoinaan soittanut. Haaveena on ollut kuitenkin pelkästään kanteleisiin keskittyvän ryhmän perustaminen.

Yhtyeen kokoonpano on täällä hetkellä Maria Ojanperä, Henry Kolari ja Olga Kolari. Ruuhkavuosi konsertoi aktiivisesti myös kertoen Keski-Suomen kanteleesta ja sen soittoperineestä.

SARIJÄRTWI CANDLET

Sarijärtwi Candlet soittaa Saarijärven kanteleita perinteisellä soittotyylillä tikulla krapsien ja melodiaa höystäen. Orkesterin ohjelmisto koostuu keskisuomalaisista ja pohjoishämäläisistä, useimmiten alunperin kanteleella sävelletyistä ja soitetuista, kappaleista. Orkesterissa soittavat Hanna Ryynänen, Senni Heiskanen ja Rauno Nieminen.

PAULIINA SYRJÄLÄ

Pauliina Syrjälä työskentelee kansanmusiikin lehtorina ja ainejohtajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän ihastui Saarijärven kanteleeseen 25 vuotta sitten ja siitä lähtien soitin on kulkenut mukana sekä eri kokoonpanoissa että soolona musisoidessa. Parhaillaan Syrjälä viimeistelee taiteellista tohtorintutkintoaan, jossa Saarijärven kanteleella on keskeinen rooli. Tohtoripinnoissaan Syrjälä on perehtynyt soittimen perinteeseen sekä kehittänyt sille uusia soittotekniikoita: hänen käsissään kantele soi myös lyömäsoittimena erilaisten apuvälineiden, kuten maalipensselin avulla. Syrjälä opettanut tikkusoittoa laajalti ja hän on myös kirjoittanut tikkusoittoperinteestä tieteellisen artikkelin, joka julkaistiin joulukuussa 2018 Etnomusikologian vuosikirjassa. Artikkeli on luettavissa osoitteessa https://etnomusikologia.journal.fi.

MAIJA KAUHANEN

Vahva laulu, sydäntä riipaisevat tarinat, rouhea Saarijärven kantele ja samanaikaisesti soitetut lyömäsoittimet! Polyrytmien sekä tarttuvan beatin kutomaan sykkeeseen yhdistettynä ne luovat ainutlaatuisen grooven ja soundimaailman vain yhden muusikon voimin. Maija Kauhanen on monipuolinen muusikko ja säveltäjä, jolla on vahva lavakarisma ja palo koskettaa kuulijoitaan. Kauhanen hakee musiikkiinsa vaikutteita vanhasta suomalaisesta ja karjalaisesta musiikkiperinteestä ja antaa sävelmille uuden elämän.

Maija Kauhanen – laulu, Saarijärven kantele, lyömäsoittimet

18:30 Yhteisjamit

20:00 Ohjelma loppuu

Tapahtuma on maksuton. Lounas ja päivällinen ovat omakustanteisia.

Tapahtuman tuottaa Kulttuuriosuuskunta Uulu, Rauno Nieminen ja Hanna Ryynänen yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän sekä Kanteleliiton kanssa.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309